*

Nieuws Binnenland

AEX in het rood gesloten

vrijdag 14 juni 2019 17:56

Vopak sterk hoger na kleine koersdoelverhoging.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag in het rood gesloten. De AEX daalde een half procent naar 553,24 punten.

In een voor veel handelaren korte handelsweek was het de olieprijs die voor beweging zorgde, zei vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep tegen ABM Financial News.

Smit noemde de aanval op de tankers in de Golf van Oman een opmerkelijke kwestie, net nu de Japanse president Iran bezocht.

"Toch was de opleving in olie uiteindelijk van korte duur", constateerde Smit.

Voor de AEX geldt volgens de vermogensbeheerder nog altijd een verkoopsignaal.

Macro-economisch was de agenda goed gevuld, althans buiten Europa. De Chinese industrie produceerde in mei 5,0 procent meer. Dat was minder dan de groei van 5,4 procent in april of de 5,5 procent waarop economen hadden gerekend. Daarentegen stegen de detailhandelsverkopen met 8,6 procent wel flink harder dan de 7,2 procent in april.

In Amerika steeg de detailhandelsverkoop in mei met 3,2 procent en nam de industriƫle productie met 0,4 procent toe. Economen rekenden slechts op een stijging van 0,1 procent. Verder bleek het vertrouwen van Joe Sixpack gedaald in juni, hoewel dit een voorlopige meting betreft.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1219. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1276.

Olie werd vrijdag iets duurder. Enerzijds zijn er de oplopende spanningen in het Midden-Oosten na de aanslag op een tweetal tankers in de Golf van Oman. Anderzijds stelde het Internationaal Energieagentschap de raming voor de groei van de vraag naar olie naar beneden bij. In hoeverre wordt de vraag gedrukt door de mondiale handelsperikelen, is waar de markt volgens IEA over nadenkt.

Stijgers en dalers

Koploper was Vopak met een koerswinst van 1,8 procent na een koersdoelverhoging van Jefferies. De zakenbank verhoogde het koersdoel van 40,00 naar 42,00 euro bij handhaving van het Houden advies. IMO2020 en het in gebruik nemen van nieuwe capaciteit zal volgens Jefferies de winst aanjagen vanaf 2020. Maar op de korte termijn wordt het enthousiasme volgens de bank echter getemperd door een toenemende backwardation als gevolg van de steeds verder escalerende handelsperikelen

Verder won RELX 1,5 procent en Ahold Delhaize 0,8 procent.

ASML leverde X procent in, na een waarschuwing van Broadcom. "We zien momenteel een brede vertraging in vraag, die wordt gedreven door de aanhoudende geopolitieke onzekerheden, evenals de gevolgen van de exportbeperkingen van onze grootste klanten", aldus CEO Hock Tan van Broadcom. Als gevolg stonden in de AMX Besi en ASMI onder druk met verliezen van 3,8 en 3,3 procent.

De sterkste daler in de AEX was ArcelorMittal. Dit aandeel daalde 2,4 procent.

In de AMX was opnieuw TKH de uitblinker, met een koerswinst van 3,2 procent na een flinke koersdoelverhoging door Berenberg van 55,50 naar 70,00 euro bij handhaving van het koopadvies. De analisten van Berenberg waren aanwezig bij een beleggersdag van het bedrijf, waar TKH meer vertelde over zijn groei- en simplificatieplan. Volgens de marktvorsers is een vereenvoudiging van dit "ingewikkelde en moeilijk te analyseren" bedrijf meer dan welkom. Het groeiplan biedt volgens Berenberg ruimte om sneller dan gedacht hogere marges te behalen.

OCI won 1,7 procent.

Onder de kleinere aandelen won B&S Group 2,0 procent, terwijl Wessanen 0,4 procent steeg. Kendrion werd 3,6 procent goedkoper.

Esperite heeft de looptijd van converteerbare leningen ter waarde van 4,75 miljoen euro weten te verlengen. Het gros van de leningen werd overigens verstrekt door de eigen CEO. Gratis komt de verlenging niet. Voortaan betaalt Esperite 15 procent rente per jaar over de leningen. Het aandeel steeg 0,9 procent.

Porceleyne Fles dat een emissie aankondigde, werd 4,0 procent duurder. Er worden 159.197 nieuwe aandelen uitgegeven voor 10,89 euro.

Tussenstanden Wall Street

Bij het Europese slot noteerde Wall Street verliezen oplopend tot een half procent voor de Nasdaq.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 14, 2019 11:56 ET (15:56 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.