*

Nieuws Binnenland

Draghi en Trump jagen AEX de hoogte in

dinsdag 18 juni 2019 17:50

Renteverlaging en handelsdeal ingrediënten voor koerswinst.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag flink hoger gesloten door eerst zalvende woorden van de Europese Centrale Bank, gevolgd door opbeurende taal van de Amerikaanse president.

De AEX sloot 1,4 procent hoger op 560,21 punten.

De Europese beurzen kenden een een voorzichtige opening, maar na opmerkingen uit het Portugese Sintra van voorzitter Mario Draghi van de ECB kwam de euro onder druk te staan en schoten de aandelenmarkten hoger.

"Draghi maakte duidelijk dat [nieuwe] stimulering onderweg is", aldus econoom Nick Kounis van ABN AMRO. Daarbij moet de markt denken aan nieuwe QE, maar ook renteverlagingen, aldus Kounis.

De woorden van Draghi konden overigens wel rekenen op een sneer van de Amerikaanse president Donald Trump.

"Mario Draghi kondigde zojuist aan dat er meer stimuleringen kunnen volgen, wat de euro direct deed dalen ten opzichte van de dollar", schreef de Amerikaanse president.

Die lagere euro maakt het volgens Trump "oneerlijk makkelijker" voor de eurozone om te concurreren met de Verenigde Staten.

Vervolgens meldde Trump dat hij een "zeer goed" telefoongesprek heeft gehad met zijn Chinese evenknie Xi Jinping. Ze zullen elkaar aan het einde van de maand bij de G20-top in Japan ontmoeten en de beide teams gaan aan de slag om deze "uitgebreide bijeenkomst" voor te bereiden.

Het zicht op een renteverlaging, zowel van de Europese Centrale Bank als van de Federal Reserve, zette de aandelenmarkten dinsdag hoger, constateerde analist Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management voor de camera van ABM Financial News.

Voor het jaareinde ziet Juvyns zowel de ECB als de Fed verlagen.

Maar of renteverlagingen nu goed zijn voor aandelenmarkten, dat betwijfelt Juvyns. "Renteverlagingen zijn vooral goed voor obligatiemarkten."

Macro-economisch speelde Duitsland zich vanochtend in de kijker, hoewel niet in positieve zin. De ZEW index voor het economisch sentiment daalde sterk in juni en zakte van 2,1 negatief in mei naar 21,1 negatief in juni, waar economen een daling naar slechts 8,5 negatief voorzagen.

De euro/dollar verhandelde op 1,1191. Olie werd duurder.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was het volatiele ArcelorMittal. Het aandeel steeg maar liefst 6,3 procent. Goed nieuws over het Chinees-Amerikaanse handelsconflict zet het aandeel meestal hoger.

Verder won Galapagos 3,7 procent en werd Randstad 3,1 procent duurder.

Alleen de verzekeraars ASR Nederland en NN Group sloten in het rood, hoewel de verliezen met respectievelijk 0,5 en 1,0 procent redelijk beperkt waren.

In de Midcap ging Aperam 3,9 procent in het groen en won Intertrust zelfs 4,5 procent. Intertrust neemt de aanbieder van administratieve diensten voor Amerikaanse fondsen Viteos over voor 330 miljoen dollar. Een groter dan verwachte overname volgens ABN AMRO. De overname zal naar verwachting 5 tot 6 procent bijdragen aan de winst per aandeel in 2020, terwijl de omzet er met 9 procent door zal stijgen volgend jaar. Dat berekenden analisten van UBS. Als de gecommuniceerde synergievoordelen bereikt worden, loopt de stijging van de winst per aandeel op tot 13 à 15 procent in 2022, denken de analisten.

De grootste daler was Flow Traders, met een verlies van 1,7 procent. Het aandeel had last van het gebrek aan marktvolatiliteit.

In de AScX won B&S Group 5,7 procent en Pharming 3,6 procent. Alfen moest 2,4 procent prijsgeven en Vastned zelfs 2,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street ook flink in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 18, 2019 11:50 ET (15:50 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.