*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak blijft dicht bij huis

woensdag 19 juni 2019 11:07

AEX zakt licht weg.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zakte woensdag gedurende de ochtend wat weg, maar bleef dicht bij huis. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,1 procent op 559,82 punten.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat de beurzen op dinsdag nog flink stegen, onder meer door zalvende woorden van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Ook is er volgens Wiersma meer hoop op een renteverlaging door de Fed en komt er eind deze maand toch een uitgebreide ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping.

De beurzen deden vanochtend een stapje terug na de sterke opmars op dinsdag. "Er is nog heel veel scepsis over de houdbaarheid van de aandelenrally", aldus Wiersma. De investment manager wees op de meest recente enquête van Bank of America Merrill Lynch onder professionele beleggers. Sinds de financiële crisis van 2008 zijn zij niet meer zo negatief geweest, aldus Wiersma.

"Je kunt stellen dat beleggers extreem negatief zijn en ze een recessie, vergelijkbaar met de periode 2008-2009, als meest waarschijnlijke scenario inschatten. Als we zien dat beleggers heel erg negatief zijn, ontstaan er vaak kansen", stelde Wiersma evenwel. "Aandelenwaarderingen zijn zeker niet overdreven."

De markt kijkt voor vandaag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. "Vanavond weten we of ook de Fed 'de reddingsboei' zal toewerpen. De angst voor een economische groeivertraging kan dan snel omslaan in de angst om de boot te missen", aldus ING.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het Centraal Plan Bureau iets positiever is geworden over de ontwikkeling van de Nederlandse economie dit jaar. Het CPB mikt voor dit jaar op een economische groei van 1,7 procent in Nederland en voor volgend jaar op een groei van 1,5 procent. In een raming in maart hield het CPB voor zowel dit jaar als voor 2020 nog rekening met een groei van 1,5 procent. In Duitsland bleken de producentenprijzen in mei minder hard opgelopen, terwijl de Britse producentenprijzen in een stabiel tempo stegen. De Britse inflatie liep licht terug.

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,1200. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1199. De olieprijzen daalden licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen koerste Aegon 2,3 procent hoger. De verzekeraar koopt 32,9 miljoen eigen aandelen in om de verwatering van het stockdividend tegen te gaan. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een koopaanbeveling voor Aegon door Mediobanca. IMCD won 0,9 procent.

ABN AMRO steeg 0,5 procent, nadat Berenberg het advies voor de bank verhoogde van Verkopen naar Neutraal bij een onveranderd koersdoel van 20,00 euro. Sinds de beursgang van ABN AMRO in 2015 vindt Berenberg dat de verwachtingen voor hert aandeel te hoog waren, maar inmiddels "ogen deze redelijk", zo verklaarde de zakenbank zijn adviesverhoging.

Adyen bleek de gebeten hond met een verlies van 2,3 procent. Er werd een pluk aandelen Adyen in de markt aangeboden. Er werden 465.000 aandelen verkocht voor 670,00 euro.

In de Midcap was het Besi dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 1,9 procent, gevolgd door OCI dat 1,7 procent won.

Air France-KLM verloor 3,2 procent, terwijl AMG met een min van 2,5 procent eveneens niet in het groen kon komen.

Onder de kleinere aandelen won Accsys 1,6 procent, terwijl NSI 1,1 procent inleverde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 19, 2019 05:07 ET (09:07 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.