*

Nieuws Binnenland

'Meldplicht bij belang 2 procent onnodig'

maandag 24 juni 2019 09:59

DEN HAAG (AFN) - Aandeelhouders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen worden op extra kosten gejaagd als een meldingsdrempel wordt ingevoerd bij een belang van 2 procent. Dat zegt belangenvereniging van institutionele beleggers Eumedion. De organisatie noemt de in politiek Den Haag beoogde invoering van een lagere drempel "niet nodig'' en "disproportioneel''.

Eumedion reageert op een voorstel voor het invoeren van de meldingsdrempel bij 2 procent bovenop bestaande meldplichten die nu beginnen bij 3 procent. De extra drempel zou onder meer tot een betere dialoog tussen onderneming en aandeelhouder moeten leiden. Volgens de belangenclub zijn er voor bedrijven op grond van de bestaande wetgeving al voldoende mogelijkheden om aandeelhouders die meer dan 0,5 procent van de aandelen houden te kennen en met hen een dialoog aan te gaan.

Ook zou het invoeren van de lagere drempel niet stroken met de beoogde vorming van Europese uniforme regelgeving. Verder zou de regeling inbreuk maken op de privacy van kleinere beleggers, veelal particulieren.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)