*

Nieuws Binnenland

Weinig actie op rood Damrak

maandag 24 juni 2019 18:02

Teleurstellende Ifo index drukt sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week terughoudend begonnen. De AEX sloot maandag 0,4 procent lager op een slot van 560,07 punten.

Na al het optimisme rond de verruimingsgezinde centrale banken vorige week deden beleggers maandag duidelijk een stap terug, waarbij een zwak ondernemersvertrouwen in Duitsland het sentiment niet hielp. De prominente Ifo index daalde tot 97,4 en dat was het laagste niveau in vijf jaar tijd. Bovendien was de afname sterker dan gedacht.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING vertelt de Ifo index twee verhalen: die van een huidige solide groei van de Duitse economie en één van een knagende onzekerheid. De deelindex voor de huidige omstandigheden verbeterde in juni, maar de verwachtingsindex verzwakte juist. Ondanks het feit dat de index voor de derde maand op rij daalde, is Brzeski niet zo negatief. Volgens hem zijn het vooral externe factoren, zoals handelsconflicten en Brexit, die het Duitse feestje bederven.

Analisten van Lynx zagen dat de AEX de schade niet wist te beperken na de Ifo index. De hoofdindex was de dag nog licht hoger begonnen, maar zakte na het Duitse cijfer weg en wist de rest van de dag niet meer op te veren. "Verder ligt deze week de nadruk natuurlijk op de G20-top. Wellicht dat China en de VS daar toch weer wat nader tot elkaar kunnen komen."

De bijeenkomst staat vooral in het teken van de verwachte ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping. Het gesprek moet de weg vrijmaken voor een nieuwe ronde handelsbesprekingen.

Volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx is er een sterk steunniveau voor de AEX op 559 punten. "Bij een doorbraak hieronder verpietert het positieve technische plaatje. Voorlopig oogt het technische beeld echter positief", aldus de beleggingsspecialist.

Op macro-economisch vlak was het maandag verder rustig. Uit de Chicago Fed activiteitsindex bleek vanmiddag dat die in mei behoorlijk is verbeterd, naar 0,05 negatief, van min 0,48 in april. Omdat de index nog wel negatief is, impliceert dit een groei beneden de trend, maar slechts nipt. Volgens de Chicago Fed was er vooral een verbetering te zien in de productie-gerelateerde indicatoren.

Later deze week kunnen beleggers aan de slag met een definitieve groeiraming over het eerste kwartaal uit de VS. Gerekend wordt op een groei van 3,2 procent, waar een eerdere lezing nog 3,1 procent aangaf. De groei zou, op basis van recente inkoopmanagersindices, in het tweede kwartaal behoorlijk terug kunnen vallen, hoewel de economie er volgens Trump goed bij ligt, ondanks dat de Federal Reserve haar werk niet goed doet. De Amerikaanse president uitte maandag opnieuw kritiek op de centrale bank, die hij een 'koppig kind' noemde omdat het de rente vooralsnog niet verlaagt.

De euro blijft stijgen ten opzichte van de dollar. Maandag verhandelde de Europese munt 0,2 procent hoger op 1,1396. Olie werd maandag aanvankelijk duurder maar zakte in de loop van de middag weg. Een vat West Texas Intermediate daalde rond het slot juist 0,8 procent.

Bedrijfsnieuws

Koploper in de AEX was Takeaway.com dat 2,9 procent steeg op de eerste dag in de hoofdgraadmeter. Morgan Stanley hervatte het volgen van de maaltijdbezorger met een Gelijkgewogen advies. Takeaway is volgens de Amerikaanse zakenbank één van de beste maaltijdbezorgers wereldwijd, maar dit is ook wel grotendeels ingeprijsd, benadrukten de analisten.

Sterkste daler was Unibail-Rodamco-Westfield, dat 3,7 procent liet gaan.

RELX won 0,9 procent. Credit Suisse verhoogde maandag het koersdoel van 19,60 naar 21,00 Britse pond bij een gehandhaafd Overwogen advies. Het aandeel RELX heeft dit jaar al sterk gepresteerd, benadrukten de analisten van Credit Suisse. Daarbij wist het aandeel uit de bandbreedte 14,50 tot 17,50 pond, waarbinnen het de afgelopen anderhalf jaar gevangen zat, te breken. Meezittende valutamarkten maakten dat de analisten van de zakenbank hun ramingen verhoogden.

UBS verhoogde het koersdoel op KPN van 3,05 naar 3,15 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Analisten van de Zwitserse bank verwachten dat het wetsvoorstel ongewenste zeggenschap telecommunicatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geen materiële impact zal hebben op KPN bij een overnamebod. Het telecombedrijf kampt maandagmiddag overigens met een landelijke storing. KPN daalde 0,6 procent.

De AMX werd aangevoerd door AMG, dat 2,3 procent won, terwijl Aperam 2,8 procent moest inleveren.

Corbion eindigde 1,3 procent in de plus. De raad van commissarissen van de producent van biologische ingrediënten en biochemicaliën heeft Olivier Rigaud voorgedragen als nieuwe CEO van het bedrijf. Rigaud volgt Tjerk de Ruiter op, die zijn verantwoordelijkheden per 8 augustus 2019 zal overdragen, na de presentatie van de halfjaarcijfers een dag eerder. Aandeelhouders kunnen tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 5 augustus stemmen over de benoeming van Rigaud.

Fagron, dat maandag na drie jaar terugkeerde in de AMX, vanuit de AScX, won 0,8 procent.

Bij de kleine fondsen nam Kendrion het voortouw. Het aandeel steeg 3,8 procent. VolkerWessels was de sterkste daler en verloor 2,1 procent.

ForFarmers kreeg bij KBC Securities een koopaanbeveling, van een eerder Houden advies. Het koersdoel werd gehandhaafd op 8,50 euro. Analist Guy Sips verwacht teleurstellende halfjaarcijfers, omdat ForFarmers de hogere logistieke, energie- en grondstoffenkosten niet volledig zal kunnen doorrekenen aan de klanten. Toch is Sips voor de langere termijn wel positief gestemd. ForFarmers zal volgens hem kunnen profiteren van haar unieke positie in een aantrekkelijke waardeketen. Het aandeel sloot vlak.

Fastned, dat vrijdag debuteerde op het Damrak met een slotkoers van 52,99 euro, sloot maandag op 41,85 euro. De uitbater van snellaadpalen blies vorige week nog een emissie af van 10,00 euro per aandeel, maar zette de beursnotering wel door. Op basis van die referentiekoers is Fastned nog altijd flink meer waard.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurzen noteerde Wall Street licht hoger. De S&P 500 steeg 0,1 procent, de Dow Jones index won 0,2 procent en de Nasdaq stond fractioneel hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 24, 2019 12:02 ET (16:02 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.