*

Nieuws Binnenland

Kleine winst voor AEX

donderdag 27 juni 2019 09:44

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs boekte donderdag een kleine winst. Ook de andere Europese beurzen gingen licht vooruit. De beurshandel bleef in het teken staan van de G20-top, die vrijdag begint in Japan. Beleggers hopen dat president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping de vastgelopen handelsgesprekken vlot kunnen trekken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 559,51 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 779,66 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,6 procent.

Staalconcern ArcelorMittal profiteerde van de hoop op een handelsakkoord en was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 2,1 procent. Bierbrouwer Heineken sloot de rij met een verlies van 1 procent.

Fagron

In de MidKap voerde metalenspecialist AMG de stijgers aan met een plus van ruim 3 procent. Grootste daler was toeleverancier aan apotheken Fagron met een min van 1,1 procent, na een principe-schikking met de Amerikaanse justitie in een onderzoek naar de prijsstelling van farmaceutische producten. Als onderdeel van de schikking moet Fagron 22,3 miljoen dollar betalen.

Op de lokale markt klom biotechnoloog Vivoryon 4,4 procent. Het voormalige Probiodrug gaat samen met de Universiteit van Kiel onderzoek doen en innovatieve medicijnen ontwikkelen voor het behandelen van kanker met immunotherapie.

H&M

In Stockholm dikte Hennes & Mauritz (H&M) 9,5 procent aan. De Zweedse kledingketen boekte in het tweede kwartaal iets minder winst dan verwacht. De verkoop van de zomercollectie is volgens H&M echter goed van start gegaan.

Bayer won ruim 6 procent in Frankfurt. Het Duitse chemieconcern heeft een externe advocaat aangetrokken om het bestuur te adviseren en een comité opgericht om een oplossing te vinden voor de rechtszaken rond onkruidverdelger Roundup, die kanker zou veroorzaken.

De euro was 1,1369 dollar waard tegenover 1,1385 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 59,02 dollar. Brentolie daalde 0,7 procent in prijs tot 66,05 dollar per vat.