*

Nieuws Binnenland

Positieve handelsdag op Europese beurzen

vrijdag 28 juni 2019 17:45

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de laatste handelsdag van een goed verlopen eerste helft van dit jaar met winst gesloten. Beleggers keken uit naar de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping tijdens de G20-top in Japan. Trump en Xi spreken elkaar zaterdag in Osaka over het Amerikaans-Chinese handelsconflict, dat de beurzen al lang in de greep houdt.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent hoger op 561,76 punten. De Amsterdamse hoofdindex sloot 2018 af op een stand van 487,88 punten. De MidKap won 1,4 procent tot 795,72 punten. Parijs en Frankfurt stegen tot 1 procent, Londen deed het rustiger aan met een plus van 0,3 procent.

Grootste stijger in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield met een plus van 3,5 procent, gevolgd door chipmachinefabrikant ASML met een winst van 2,3 procent. Hekkensluiter was telecomconcern KPN met een min van 0,9 procent. ArcelorMittal leverde 0,1 procent in. Volgens het staalconcern is het onmogelijk om Europa's grootste staalfabriek in het Zuid-Italiaanse Tarente na 6 september in bedrijf te houden vanwege een besluit van de Italiaanse regering voor strengere milieuregels.