*

Nieuws Binnenland

Damrak hoger gesloten

vrijdag 28 juni 2019 17:53

G20-top domineert beurzen wereldwijd.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,8 procent tot 561,76 punten, terwijl de AMX een winst van 1,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

De handelsdag stond vrijdag volledig in het teken van de G20-top in Osaka, die vandaag van start ging. Het zwaartepunt van de bijeenkomst is de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping, die elkaar zaterdag aan de zijlijn van de bijeenkomst ontmoeten in een poging de impasse in de handelsbesprekingen tussen de twee economische grootmachten vlot te trekken.

Trump zette bij aanvang van de bijeenkomst zijn beste beentje voor met de verzoenende woorden richtig de overige wereldleiders dat er "zeer grote" handelsovereenkomsten gepland staan met India en Japan.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij sprak van een rustige handelsdag waarbij de markt de grootste schommelingen anticiperend op het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China inmiddels achter de rug heeft en de markt er inmiddels van overtuigd lijkt dat de twee partijen een verdere escalatie van het conflict waarschijnlijk zullen proberen te vermijden en de komende weken, maanden en misschien wel jaren verder zullen onderhandelen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in mei op jaarbasis zijn gestegen met 2,0 procent, tegen een stijging van 3,3 procent in april.

Uit cijfers van Eurostat bleek dat dat de inflatie in de eurozone in juni is gestabiliseerd. De consumentenprijzen liepen in juni op jaarbasis met 1,2 procent op, wat gelijk is aan de voorgaande maand.

Tevens werd bekend dat de Duitse importprijzen in mei op jaarbasis zijn gedaald met 0,2 procent, terwijl op maandbasis sprake was van een daling met 0,1 procent. De exportprijzen stegen op jaarbasis met 0,7 procent en daalden op maandbasis met 0,1 procent.

Frankrijk toonde over juni een voorlopige inflatie van 0,2 procent op maandbasis en 1,2 procent op jaarbasis.

Het Verenigd Koninkrijk liet ook in een definitieve meting een economische groei over het eerste kwartaal van dit jaar zien van 0,5 procent op kwartaalbasis en 1,8 procent op jaarbasis.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam op macro-economisch vlak uit de VS het nieuws dat de persoonlijke inkomens in mei met 0,5 procent zijn gestegen, terwijl de uitgaven met 0,4 procent toenamen. De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als één van de graadmeters voor de ontwikkeling van de inflatie gebruikt, noteerde in mei op jaarbasis op 1,6 procent.

Tevens werd bekend dat de bedrijvigheid in de regio Chicago in april is omgeslagen van groei naar krimp, terwijl het Amerikaans consumentenvertrouwen in de economie in juni verder is gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 100,0 in mei naar 98,2 in juni.

De euro/dollar noteerde op 1,1382. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1384 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1368 op de borden.

Olie werd goedkoper.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 3,5 procent, gevolgd door ASML en ASR Nederland met winsten van respectievelijk 2,3 procent en 1,9 procent.

KPN was met een verlies van 0,9 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. RELX daalde 0,4 procent, terwijl Royal Dutch Shell verloor 0,3 procent daalde. ArcelorMittal sloot de lijst van dalers met een verlies van 0,1 procent.

In de Midkap deden de halfgeleiders het goed. ASMI steeg 2,1 procent en BESI won 4,3 procent. Vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer denkt dat de halfgeleiders nog altijd profiteren van de positieve woorden van Micron eerder deze week. "Een herstel [in de sector] komt eerder dan verwacht", meent hij.

Altice Europe werd zelfs 6,3 procent duurder en ging aan kop, maar oliedienstverlener SBM Offshore en sectorgenoot Fugro verloren achtereenvolgens 0,2 procent en 1,0 procent.

In de AScX was Accell koploper met een winst van 2,5 procent. Vastned won tevens 2,5 procent, terwijl Ordina 1,1 procent steeg. Kiadis Pharma daalde 1,6 procent. Nedap verloor 1,0 procent.

Het lokaal genoteerde Curetis werd 0,3 procent duurder. Aandeelhouders van Curetis zijn tijdens de jaarvergadering akkoord gegaan met alle agendapunten, waaronder de herbenoeming van operationeel directeur Johannes Bacher voor een periode van drie jaar.

Beter Bed verloor 2,8 procent. Lazard Frères Gestion verlaagde het belang in Beter Bed van 5,19 naar 0,43 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.934,31 punten. De Dow Jones index 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 28, 2019 11:53 ET (15:53 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.