*

Nieuws Binnenland

Galapagos uitblinker in groene AEX

dinsdag 2 juli 2019 17:49

Lijdensweg Beter Bed houdt aan.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met een kleine winst gesloten. De AEX steeg 0,3 procent naar 570,06 punten.

Maandag was er opluchting dat tijdens de G20-top het handelsconflict tussen de VS en China niet escaleerde en dit dreef de markten omhoog, al was de reactie vandaag minder enthousiast dan gisteren.

Inmiddels richt Amerika echter al nieuwe pijlen op Europa door te dreigen met nieuwe importheffingen.

"De handelsoorlog is dus zeker nog niet voorbij", constateerde investment manager Simon Wiersma van ING.

Op jaarbasis bleken de Duitse detailhandelsverkopen in mei gestegen, maar op maandbasis was er wel sprake van een daling.

Uit Amerika kwam het nieuws dat de ISM inkoopmanagersindex voor de regio New York in juni steeg, maar wel na een forse daling in mei en slechts tot het break even-niveau van 50.

De euro/dollar noteerde op 1,1296. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1288.

Olie werd meer dan drie procent goedkoper. Oliekartel OPEC heeft zoals verwacht het productieverlagingsakkoord van 1,2 miljoen vaten per dag nog eens met negen maanden verlengd. Senior Energie Econoom Hans van Cleef van ABN AMRO noemde dit geen verrassing, aangezien de Russische president Vladimir Poetin in de dagen daarvoor al zijn goedkeuring had gegeven aan een mogelijke verlenging

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de meeste aandelen hoger. Koploper was Galapos met een winst van 5,2 procent. Partner Gilead wil dit jaar goedkeuring aanvragen voor de introductie van de experimentele remmer van ontstekingsziekten filgotinib als medicijn in de Verenigde Staten. Zakenbank Jefferies sprak van welkom nieuws. De analisten van Jefferies en KBC Securities stelden dat het nieuws de onzekerheid rond het aandeel Galapagos wegneemt.

Takeaway.com won 1,7 procent en RELX 1,3 procent.

Het handjevol dalers werd aangevoerd door Adyen met een verlies van 2,3 procent. ArcelorMittal daalde 2,2 procent.

In de Midcap ging Corbion 1,3 procent hoger en won Flow Traders 1,4 procent. Vastgoedfondsen Wereldhave en Eurocommercial Properties daalden 2,1 en 2,0 procent. Fugro leverde 3,1 procent in.

De handel in Fagron werd door de Belgische toezichthouder stilgelegd. Een grootaandeelhouder wil een flink pakket aandelen verkopen, zo bleek later.

In de AScX deed Kiadis Pharma goede zaken met een koerswinst van 5,1 procent. Daarmee herstelde het aandeel deels van de koersval van maandag, nadat bleek dat een goedkeuring voor ATIR101 meer tijd vergt.

Nedap steeg 4,6 procent. Een verkoop van het Franse dochterbedrijf zal een fikse verhoging van het dividend tot gevolg hebben. Hoewel Nedap klein is, lijkt het veel te laag gewaardeerd op basis van de snelle winstgroei en de gulheid naar aandeelhouders, wat een zeldzame combinatie is bij zulke kleine technologiebedrijven, scheef Berenberg in een rapport.

Heijmans daalde 2,8 procent.

Lokaal viel Beter Bed op. Sinds de waarschuwing van vorige week daalt het aandeel hard. Vandaag ging er nog eens 31,2 procent van de beurskoers af bij zeer hoge volumes.

Beursnieuweling Fastned heeft met een daling van bijna 7 procent de 15 euro in zicht.

Avantium won 6,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond de slotkoersen van maandag.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 02, 2019 11:49 ET (15:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.