*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX licht lager in afwachting van banenrapport

vrijdag 5 juli 2019 10:49

Amerikaans banenrapport bepaalt rentebeleid Fed.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag richting de klok van elf uur licht lager. De AEX index daalde 0,1 procent tot 572,94 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

De handel staat vrijdag grotendeels in het teken van het Amerikaans banenrapport, waarvan de publicatie in de tweede helft van de dag gepland staat. De markt rekent op een stijging van het aantal banen in de Verenigde Staten in juni van 165.000.

"De markt maakt een pas op de plaats in afwachting van het Amerikaans banenrapport", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Hij merkte tevens op dat grondstoffondsen onder druk staan vanwege de roep om een onderzoek in China naar de prijsvorming van ijzererts, waardoor Arcelor en Aperam op de beurs dalen.

"De markt is uitermate afwachtend", constateerde ook valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank "Alles onder de 100.000 banen laat de verwachting toenemen dat de Federal Reserve in juli het belangrijkste rentetarief met 50 basispunten verlaagt, terwijl een verlaging met 25 basispunt nu al in de koersen lijkt verdisconteerd. Dit wel op voorwaarde dat het mei-cijfer niet wordt herzien", aldus Jongbloed.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse fabrieksorders in mei op maandbasis zijn gedaald met 2,2 procent, terwijl op jaarbasis zelfs sprake was van een daling met 8,6 procent. "Vernietigende" cijfers, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING. En die nemen alle hoop weg op een herstel van de industrie. "We beginnen ons optimisme te verliezen", aldus de econoom.

De industriƫle productie in Spanje is in mei wel gestegen, zowel op maand- als jaarbasis met respectievelijk 1,8 procent en 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1266. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1275.

De olieprijs noteerde vrijdag tot 0,7 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 1,8 procent, gevolgd door Takeaway.com met een stijging van 0,7 procent.

ING noteerde 0,5 procent hoger. Milieudefensie is volgens het FD van plan vandaag een klacht in te dienen tegen ING bij het Nationaal Contactpunt van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO, vanwege het schenden van de Oeso-richtlijnen in de palmolie-industrie.

DSM steeg 0,2 procent, na een adviesverhoging van JP Morgan.

ArcelorMittal verloor 1,3 procent. De Italiaanse minister van Economische Zaken heeft overeenstemming bereikt met ArcerlorMittal om de staalfabriek Ilva te beschermen tegen milieuclaims, zo schreef de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore vrijdag. Verder stond de sector onder druk vanwege de roep om een onderzoek naar de prijsvorming van ijzererts.

Randstad was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een verkoopadvies van Deutsche Bank voor concurrent Adecco.

In de AMX ging Corbion aan kop met een winst van 1,7 procent. Fugro en Eurocommercial noteerden elk o,6 procent hoger. AMG was met een verlies van 3,0 procent de sterkste daler. Aperam daalde 2,9 procent.

Signify noteerde vlak. ING heeft het koersdoel verhoogd van 23,00 naar 26,00 euro met een onveranderd Houden advies.

Onder de kleinere fondsen nam Acomo het voortouw met een winst van 0,5 procent. B&S steeg 0,4 procent, terwijl Pharming 2,3 procent lager noteerde en Sif 1,2 procent daalde.

Lokaal viel Beter Bed op met een winst van 5,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 05, 2019 04:49 ET (08:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.