*

Nieuws Binnenland

AEX zucht onder rentevrees

vrijdag 5 juli 2019 17:52

Sterk Amerikaans banenrapport tempert verwachting renteverlaging Fed.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag lager geƫindigd. De AEX verloor op een slotstand van 570,46 punten, 0,5 procent. Op weekbasis wist de hoofdgraadmeter wel 1,5 procent te stijgen.

De handel stond in het teken van het Amerikaans banenrapport. In juni kwamen er 224.000 banen bij in de Verenigde Staten. De markt rekende op een stijging van 165.000. Verder steeg de werkloosheid licht en stabiliseerde de loongroei.

De banengroei is verrassend sterk en ook breed gedragen, oordeelde marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.

Hij wees in het bijzonder op het uitgebleven negatieve effect van de tijdelijk pauze in de handlesbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten. "Dat hadden we nu eigenlijk naar voren moeten zien treden, maar daar bleek vrijdag niets van".

De marktanalist schat in dat het sterke banenrapport het voor de Federal Reserve wel iets lastiger maakt in zijn eventuele besluit later deze maand de rente te verlagen. "Anderzijds is een renteverlaging vooral een voorzorgsmaatregel en beroept het beleidsorgaan er zich ook op dat uit de contacten die het heeft met het bedrijfsleven de nodige twijfel [over de economie] naar voren komt." Bovendien is het aantal 'haviken' binnen de Fed inmiddels beperkt, aldus Marey.

De markt wilde daar vrijdag echter niet aan. De sterke banengroei zaait dan ook vooral verwarring, volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. De goudprijs daalde ruim twee procent, terwijl de Amerikaanse rentes opliepen.

"De verkoopgolf op de goudmarkt wordt vooral veroorzaakt door beleggers die nu denken dat de Fed minder reden heeft om zeer verruimend te zijn", aldus Aslam.

De FedWatch Tool vasn CME Group voorspelt na het banenrapport van vrijdag inderdaad niet langer een renteverlaging van 50 basispunten. Wel rekent zo'n 98 procent van de markt nog steeds op een verlaging met 25 basispunten.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag ook bekend dat de Duitse fabrieksorders in mei op maandbasis zijn gedaald met 2,2 procent, terwijl op jaarbasis zelfs sprake was van een daling met 8,6 procent. "Vernietigende" cijfers, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING. En die nemen alle hoop weg op een herstel van de industrie. "We beginnen ons optimisme te verliezen", aldus de econoom.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1215. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1275. De olieprijs steeg een procent.

Stijgers en dalers

Financials wisten bijna als enige in het groen te blijven vrijdag, aangevoerd door Aegon dat 1,6 procent steeg. Takeaway.com en Unibail-Rodamco-Westfield deden het ook aardig en stegen respectievelijk 1,3 en 0,8 procent.

ING won 0,9 procent. Milieudefensie is volgens het FD van plan vandaag een klacht in te dienen tegen ING bij het Nationaal Contactpunt van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO, vanwege het schenden van de Oeso-richtlijnen in de palmolie-industrie.

ArcelorMittal verloor 2,5 procent. De Italiaanse minister van economische zaken heeft overeenstemming bereikt met de staalreus om de staalfabriek Ilva te beschermen tegen milieuclaims, zo schreef de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore vrijdag. Verder stond de sector onder druk vanwege de roep om een onderzoek naar de prijsvorming van ijzererts.

Randstad was met een verlies van 2,7 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een verkoopadvies van Deutsche Bank voor concurrent Adecco.

In de AMX ging Corbion aan kop met een winst van 1,7 procent. PostNL en Signify maakten de top drie compleet en stegen respectievelijk 0,9 en 0,8 procent. ING verhoogde het koersdoel op Signify van 23,00 naar 26,00 euro met een onveranderd Houden advies.

Onder de kleinere fondsen nam VolkerWessels het voortouw met een winst van 3,3 procent. ICT Group steeg een meer bescheiden 1,5 procent. Pharming leverde 2,4 procent in.

Lokaal viel Beter Bed op met een winst van 11,3 procent. Curetis verloor 2,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurzen leverden de grote indexen op Wall Street aardig in. De S&P 500, Dow Jones index en Nasdaq daalden zo'n 0,6 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 05, 2019 11:52 ET (15:52 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.