*

Nieuws Binnenland

AEX verkent nieuwe top

vrijdag 5 juli 2019 19:24

Rentetwijfel dempt vreugde over staakt-het-vuren.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs steeg deze week even tot een nieuw jaarrecord maar kon dat niveau op de laatste dag niet vasthouden, na verrassend sterke arbeidsmarktcijfers uit de Verenigde Staten.

Na de top van 573,53 punten van donderdag werd de week afgesloten op 570,46 punten. Dit was toch nog een winst van 1,6 procent op weekbasis.

De beurzen profiteerden van een positieve G20-top. Vorige week zaterdag werd een nieuw 'staakt-het-vuren' afgesproken in de handelsoorlog tussen de VS en China. De VS zullen voorlopig geen nieuwe importheffingen invoeren en de handelsbesprekingen tussen de landen worden weer opgestart. Verder wordt de ban op Huawei deels opgeheven en mogen Amerikaanse bedrijven dus weer bepaalde spullen leveren aan het Chinese techbedrijf.

"Wat ons betreft het maximaal haalbare resultaat", zei investment manager Simon Wiersma van ING. "Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste beurzen positief aan de nieuwe maand zijn begonnen, na het beste eerste halfjaar sinds tijden."

Sterk banencijfer belemmert rentestap Fed

Minder positief voor de aandelenkoersen was de opkomende twijfel of de Federal Reserve nog wel met spoed de rente kan verlagen, nadat vrijdagmiddag bleek dat de arbeidsmarkt nog erg sterk is.

In juni kwamen er 224.000 banen bij in de Verenigde Staten. De markt rekende op een stijging van 165.000. Verder steeg de werkloosheid licht en stabiliseerde de loongroei.

De banengroei is verrassend sterk en ook breed gedragen, oordeelde marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News. Wat opviel is dat er geen negatief effect was van het vastlopen van het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten. "Dat hadden we nu eigenlijk naar voren moeten zien treden, maar daar bleek niets van".

Marey denkt dat het sterke banenrapport het voor de Fed lastiger maakt om later deze maand de rente te verlagen. "Anderzijds is een renteverlaging vooral een voorzorgsmaatregel en beroept het beleidsorgaan zich ook op de twijfels over de economie in het bedrijfsleven." Bovendien is het aantal 'haviken' onder de beleidsmakers van de Fed inmiddels beperkt, aldus Marey.

De sterke banengroei zaaide vooral verwarring, volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. De goudprijs daalde ruim twee procent, terwijl de Amerikaanse rentes opliepen.

"De verkoopgolf op de goudmarkt werd vooral veroorzaakt door beleggers die nu denken dat de Fed minder reden heeft om zeer verruimend te zijn", aldus Aslam.

De FedWatch Tool van CME Group voorspelde vrijdag na het banenrapport inderdaad niet langer een renteverlaging van 50 basispunten. Wel rekent nagenoeg iedereen in de markt nog steeds op een verlaging met 25 basispunten.

Lagarde als opvolger Draghi

De Europese Unie steggelde deze week over belangrijke topfuncties, waaronder de mogelijke opvolger van Mario Draghi bij de Europese Centrale Bank. De keus viel uiteindelijk op Christine Lagarde, nu nog chef van het Internationaal Monetair Fonds.

Een opmerkelijke keus volgens kenners. Lagarde heeft ervaring als topbestuurder bij het IMF en minister van financiën in Frankrijk, maar genoot geen economische opleiding en heeft geen ervaring met monetair beleid, schrijven analisten van Rabobank. En dus zou de macht in de ECB wat kunnen verplaatsen richting hoofdeconoom Philip Lane.

Volgens Rabobank kan een benoeming van Lagarde ook enige terughoudendheid bij de ECB wegnemen voor het lanceren van een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen in september, net voor het aantreden van de nieuwe voorzitter. Lagarde wordt namelijk niet gezien als een havik die mogelijk een krapper monetair beleid nastreeft.

Diensten trekken kar eurozone

Beleggers kregen deze week ook een stroom inkoopmanagersindices voor de industrie en dienstensector te verwerken. De activiteit in de industrie in de eurozone kromp in juni iets sterker. Volgens econoom Chris Williamson van Markit was het één van de sterkste afnames in ruim zes jaar. Dit heeft ook duidelijk consequenties voor de economische groei in het tweede kwartaal, waarschuwde hij. "En een einde lijkt nog niet in zicht."

In de dienstensector nam de economische activiteit in juni juist iets sterker toe dan een maand eerder. Volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe blijft de dienstensector "een baken van hoop" , zeker afgezet tegen de dramatische cijfers over de industrie.

In de VS was het beeld verdeeld. De inkoopmanagersindices van Markit toonden voor zowel de industrie als dienstensector een iets sterkere groei in juni, terwijl ISM juist een tragere economische activiteit mat.

OPEC verlengt afspraken

Oliekartel OPEC verlengde deze week het productieverlagingsakkoord van 1,2 miljoen vaten per dag met nog eens negen maanden. Econoom Hans van Cleef van ABN AMRO vond dat geen verrassing, nadat de Russische president Vladimir Poetin in de dagen daarvoor al al instemde met een mogelijke verlenging in overleg met Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saoedi-Arabië.

Hoewel het akkoord op papier "slechts" 1,2 miljoen vaten minder productie per dag behelst, is de daadwerkelijke productie aanzienlijk meer verlaagd, merkt Van Cleef op.

De bevestiging gaf wat steun aan de olieprijs, maar die daalde op weekbasis toch bijna twee procent.

Volgende week

Op bedrijfsvlak is het volgende week nog rustig. Wel gaat het Amerikaanse cijferseizoen stilletjes aan van start.

Qua macro-economische publicaties is er aandacht voor industriële productiecijfers uit de eurozone en het Verenigd Koninkrijk. Ook verschijnen inflatiecijfers uit China, de eurozone en de Verenigde Staten.

Verder zullen beleggers aandacht hebben voor de notulen van de meest recente vergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank en getuigt Fed-voorzitter Jerome Powell voor het Amerikaans Congres.

Voor de oliemarkt zijn de maandrapporten van de OPEC en het Internationaal Energieagentschap van belang.

Stijgers en dalers

Galapagos was deze week de sterkste stijger in de AEX en won 7,3 procent. Het plan van partner Gilead om dit jaar goedkeuring aan te vragen voor filgotinib als medicijn in de Verenigde Staten, werd positief ontvangen. Het suggereert dat de Amerikaanse toezichthouder daarvoor openstaat en dat is welkom nieuws, aldus analisten van Jefferies. KBC en RBC verhoogden hun koersdoel.

Adyen was de sterkste daler op weekbasis en verloor 4,4 procent.

De Midcap werd aangevoerd door Besi, dat 6,3 procent steeg ten opzichte van vorige week. PostNL, dat de afgelopen tijd zwaar onder druk stond en dit jaar al bijna 20 procent aan beurswaarde verloor, liep iets van die schade in. Het aandeel steeg afgelopen week 5,5 procent.

WDP kondigde een opdracht aan waarbij het aan de slag gaat voor de chocolademaker Barry Callebaut. Het vastgoedbedrijf zal een nieuwe distributiecentrum ontwikkelen en verhuren. Een hoogwaardig en kwaliteitsvol project, volgens analist Alexander Makar van KBC Securities. Het aandeel won 5,1 procent.

Fagron gaf 9 procent prijs op 16,27 euro. Grootaandeelhouder WPEF, eigendom van Waterland en Baltisse, deed voor dik 116 miljoen euro aandelen van de hand tegen een koers van 16,20 euro.

Onder de kleine fondsen viel Nedap op, met een stijging van 6 procent. Het bedrijf verkoopt een groot minderheidsbelang in een Franse partner waardoor de winst 5 procent daalt, maar de opbrengst zal worden uitgekeerd als eenmalige opslag op het dividend in 2019. Dat brengt het aandeelhoudersrendement voor dit jaar op ongeveer 10 procent, becijferden analisten van Berenberg.

Kiadis Pharma leverde bijna 22 procent in nadat eind vorige week bekend werd dat het biotechbedrijf langer zal moeten wachten op de mogelijke goedkeuring van zijn behandeling ATIR101 die de risico's van een stamceltransplantatie bij leukemie moet verkleinen. In reactie daarop zette NIBC Kiadis op de verkooplijst. Analist Dylan van Haaften schat de kans op goedkeuring nu nog maar in op 45 procent. Dit was eerder nog 90 procent.

Lokaal viel Curetis op, met een winst van 7,1 procent. Curetis-dochter Ares Genetics heeft van het Europees Octrooibureau een patent toegewezen gekregen voor een middel om genetische resistentie te testen. Avantium won zelfs 12,4 procent na het aangekondigde vertrek van zijn financieel topman.

Beter Bed leverde 13 procent in. Het bedrijf wil de worstelende Matratzen Concord-activiteiten in Duitsland stopzetten nu het herstel te traag verloopt. KBC Securities, dat "materiële" gevolgen vreest, haalde het aandeel van de kooplijst en verlaagde het koersdoel radicaal van 6,50 naar 2,50 euro.

Esperite publiceerde weekend eindelijk de halfjaarcijfers over 2018. De AFM meldde dat de topman Frédéric Amar ondanks een dwangsom van 50.000 euro nog altijd geen informatie geeft over transacties in kapitaalinstrumenten van het bedrijf. De accountant leverde dezelfde dag zijn opdracht in om het jaarverslag van de stamcelbank te controleren. Het aandeel verloor op weekbasis bijna 13 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 05, 2019 13:24 ET (17:24 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.