*

Nieuws Binnenland

BEURZEN BAM hard onderuit op Damrak (2)

maandag 8 juli 2019 09:46

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel BAM ging maandag hard onderuit op het Damrak na een winstwaarschuwing van het bouwbedrijf. De Europese beurzen bleven dicht bij huis. Beleggers kijken deze week vooral uit naar de verklaringen die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell op woensdag en donderdag zal afleggen voor het Amerikaanse Congres.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 571,09 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 802,11 punten. Parijs en Frankfurt bleven vrijwel vlak. Londen won 0,1 procent. De beurs in Istanbul zakte 1,1 procent, na het ontslag van de gouverneur van de Turkse centrale bank door president Recep Tayyip Erdogan.

In de MidKap zag BAM bijna een vijfde aan beurswaarde verdampen. Het bouwconcern verwacht de eerste jaarhelft af te sluiten met rode cijfers. Het bedrijf kampt met hogere kosten dan verwacht voor een aantal bouwprojecten. KBC Securities verlaagde het advies voor BAM. Volgens de analisten is het winstalarm een ''serieuze klap'' voor het vertrouwen in de bouwer.

Sif klom 13 procent. De funderingsspecialist heeft de opdracht gekregen voor de productie van 84 monopiles voor een offshore windpark in de Verenigde Staten. De stap op de Amerikaanse markt is volgens topman Fred van Beers een belangrijke mijlpaal voor Sif.

Verfconcern AkzoNobel (min 1,8 procent) kampte met een adviesverlaging door Citi en was de grootste daler in de AEX. Staalconcern ArcelorMittal voerde de stijgers aan met een plus van 1,3 procent.

In Frankfurt dikte Deutsche Bank 3,1 procent aan. De grootste bank van Duitsland schrapt tot 2022 zo'n 18.000 arbeidsplaatsen als onderdeel van een omvangrijke reorganisatie. De herstructurering zal in totaal 7,4 miljard euro kosten. Sodexo zakte 3,1 procent in Parijs. De Franse cateraar boekte meer omzet dan verwacht. Wel waarschuwt de onderneming voor uitdagingen in het lopende kwartaal, onder meer door het verlies van enkele contracten.

De euro was 1,1224 dollar waard, tegen 1,1213 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 57,72 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 64,45 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)