*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen openen lager

dinsdag 9 juli 2019 08:57

Winstwaarschuwing BASF.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 71 punten voor de Duitse DAX, een min van 14 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 18 punten voor de Britse FTSE 100.

Maandagavond kwam BASF met een stevige winstwaarschuwing vanwege een "significant" tegenvallende industriƫle productie die op de volumes en de marges drukt.

De Europese beurzen daalden maandag vanwege de twijfel die is ontstaan over het toekomstig rentebeleid van de Federal Reserve na het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse industrie in mei op maandbasis 0,3 procent meer heeft geproduceerd, terwijl de productie op jaarbasis met 3,7 procent daalde. De Duitse export steeg in mei op maandbasis met 1,1 procent, de import daalde met 0,5 procent. Op jaarbasis steeg de Duitse export in mei met 4,5 procent en de import steeg met 4,9 procent.

Econoom Carsten Brzeski van ING denkt niet dat de cijfers van vandaag zullen bepalen of de Europese Centrale Bank in juli nu wel of niet de rente verlaagt. "De cijfers waren niet slecht genoeg om in paniek te raken, maar duidelijk ook niet goed genoeg om achterover te leunen en van de zomer te genieten", aldus de econoom van ING.

Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van de Franse centrale bank, is het meest recente bestuurslid van de Europese Centrale Bank die zich uitliet over de vooruitzichten van nieuwe stimuleringsmaatregelen in Europa. Hij zei dat de ECB vastberaden is en klaar staat om te handelen.

Daarnaast kijkt de markt uit naar de hervatting van de handelsbesprekingen deze week tussen de Verenigde Staten en China, hoewel het optimisme van vorige week is ingeruild voor voorzichtigheid.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank verloor 5,3 procent, nadat de bank zoals verwacht zondag stevige maatregelen aankondigde om winstgevender te worden. Dit betekent dat de zakenbank "significant" wordt verkleind en in 2022 moeten de totale kosten van Deutsche Bank met een kwart, ofwel ongeveer 6 miljard euro, zijn teruggebracht om zo uit te komen op een cost-income ratio van 70 procent. Als gevolg zullen 18.000 van de ongeveer 92.000 banen verdwijnen. Verder zal de bank ongeveer 74 miljard euro aan risicovolle bezittingen onderbrengen in een 'bad bank'. Daarvan moet minder dan 10 miljard euro over zijn in 2021. Het aandeel noteerde rond het middaguur 0,9 procent lager.

Analisten van KBC Asset Management zitten met gemengde gevoelens over de reorganisatie van Deutsche Bank. Enerzijds zijn ze blij met de herstructurering die nodig is om de bank terug op het juiste spoor te krijgen, anderzijds zetten ze vraagtekens bij enkele van de vooruitzichten voor de bank. Zo zullen de inkomsten van de bank volgens de eigen prognoses amper 5 procent lager liggen dan de huidige inkomsten, terwijl men een zware reductie van personeel, kosten, divisies en de bankbalans voorziet wat de analisten enorm onrealistisch lijkt.

Ook andere banken stonden onder druk. Zo verloor ING 2,0 procent en Credit Agricole 1,3 procent.

Airbus daalde 0,6 procent, ondanks het nieuws dat een Saoedische luchtvaartmaatschappij 50 Airbus-vliegtuigen heeft besteld ter waarde van meer dan 5,5 miljard dollar. Aanvankelijk zou deze opdracht nog naar Boeing gaan.

Het moederbedrijf van British Airways, International Consolidated Airlines, gaat bezwaar bezwaar maken tegen een grote boete die Britse toezichthouders dreigen op te leggen aan de luchtvaarder ter waarde van circa 205 miljoen euro, nadat hackers zich toegang verschaften tot de persoonlijke gegevens van een half miljoen klanten. Volgens de toezichthouder heeft de luchtvaarder te weinig gedaan om de passagiersgegevens te beschermen. Het aandeel verloor 1,4 procent.

Imperial Brands steeg 2,2 procent, nadat de tabaksproducent een inkoopprogramma van eigen aandelen lanceerde van 200 miljoen pond en van plan is zijn dividendbeleid te herzien om de uitbetaling te laten groeien in lijn met de prestaties van het bedrijf.

Sodexo heeft in de eerste negen maanden van dit boekjaar de omzet zien stijgen, maar de groei in het vierde kwartaal zal bescheidener zijn, zo waarschuwde het catering- en schoonmaakbedrijf. Het aandeel verloor 4,2 procent.

Euro STOXX 50 3.523,76 (-0,1%)

STOXX Europe 600 389,90 (-0,1%)

DAX 12.543,51(-0,2%)

CAC 40 5.589,19 (-0,1%)

FTSE 100 7.549,27 (-0,1%)

SMI 9.994,10X (+0,1%)

AEX 569,36 (-0,2%)

BEL 20 3.608,59 (-1,0%)

FTSE MIB 21.976,00 (-0,1%)

IBEX 35 9.284,70 (-0,5X%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag lager.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag met een klein verlies gesloten.

Analisten Morgan Stanley verlaagden gun advies voor aandelen wereldwijd van Gelijkgewogen naar Onderwogen. Dat deden zij omdat ze een "magere rendementen" verwachten.

De door de zakenbank afgegeven koersdoelen zijn vrijwel gehaald en dat betekent volgens Morgan Stanley ofwel de ramingen verhogingen of hun visie veranderen. "Wij doen het laatste."

Een renteverlaging omdat de groei tegenvalt, komt er naar verwachting van Morgan Stanley wel. Maar uiteindelijk is het niet de renteverlaging die bepaalt hoe aandelen bewegen, maar de tegenvallende groei, benadrukte de bank.

Afgelopen vrijdag was er een meevallend Amerikaans banenrapport, met 224.000 nieuwe banen. De markt vreesde juist voor een tegenvaller.

"Het sterke banenrapport leidde tot een sterkere dollar en dus een dalende euro/dollar", constateerden analisten van Rabobank.

Zij menen dat de markt deze week vooral zal uitkijken naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve, in de hoop hints te krijgen over het rentebeleid van de centrale bank.

"Wij denken dat de de Fed in juli voor de eerste keer zal besluiten om de rente te verlagen en er voor dit jaar een opwaarts risico is voor nog een renteverlaging", aldus Rabobank.

Een renteverlaging omdat de groei tegenvalt, komt er naar verwachting van Morgan Stanley ook. Maar uiteindelijk is het niet de renteverlaging die bepaalt hoe aandelen bewegen, maar de tegenvallende groei, benadrukte de bank.

De macro-economische agenda in de VS was vandaag vrijwel leeg. Het consumentenkrediet steeg in mei met 5,0 procent, ofwel met 17,1 miljard dollar, na een toename met 5,2 procent in april.

Olie is maandag iets duurder geworden. Op een settlement van 57,66 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,15 dollar of 0,3 procent hoger geprijsd.

Iran lijkt door zijn nucleaire ambities niet alleen de relatie met de Verenigde Staten op de spits te drijven, maar ook met de overgebleven partners in het nucleaire akkoord.

Maandag is Iran verdergegaan met het verrijken van uranium tot boven het in 2015 afgesproken plafond.

"Morgen vroeg in de ochtend zullen we het plafond van 3,67 procent doorbreken", zei een woordvoerder van het Iraanse atoomagentschap zondag in een verklaring.

Iran moet rekenen op aanvullende sancties en verdere isolatie, aldus minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Bedrijfsnieuws

Apple werd 2,1 procent goedkoper. Rosenblatt Securities zette een verkoopadvies op het aandeel. De komende 6 tot 12 maanden zullen volgens de analist niet makkelijk worden voor de fabrikant van de iPhone. Rosenblatt voorziet tegenvallende verkopen voor de iPhone en de iPad, hetgeen niet kan worden gecompenseerd door bijvoorbeeld de iWatch.

Boeing leverde 1,4 procent in, na het nieuws dat een Saoedische luchtvaartmaatschappij afziet van de in december 2018 bestelde Boeing 737 MAX toestellen. De luchtvaartmaatschappij heeft nu 50 vliegtuigen bij concurrent Airbus besteld.

Symantec, waar een bod van Broadcom op ligt, steeg 2,4 procent, nadat Bloomberg meldde dat voormalig CEO Greg Clark samen met private equitybedrijven Advent International en Permira een tegenbod aan het voorbereiden is.

CannTrust verloor 22,5 procent. Een toezichthouder beschuldigde de in Canada gevestigde cannabisproducent ervan in vijf kassen niet-conform de regels cannabis te telen.

Het cijferseizoen is in aantocht. Dinsdag is het de beurt aan Levi Strauss en Pepsi. De jeansmaker won 4,4 procent, maar de frisdrankgigant daalde 0,4 procent.

S&P 500 index 2.975,95 (-0,5%)

Dow Jones index 26.806,14 (-0,4%)

Nasdaq Composite 8.098,38 (-0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend lager, met een vlakke Japanse Nikkei en een verlies van 0,6 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225 21.535,57 (+0,0%)

Shanghai Composite 2.916,78 (-0,6%)

Hang Seng 28.106,22 (-0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1217. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1209 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1217 op de borden.

USD/JPY Yen 108,72

EUR/USD Euro 1,1217

EUR/JPY Yen 121,95

MACRO-AGENDA:

10:00 Detailhandelsverkopen - Mei (Ita)

12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Juni (VS)

16:00 Vacatures - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 Pepsico - Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 Levi Strauss - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 09, 2019 02:57 ET (06:57 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.