*

Nieuws Binnenland

AEX sluit licht hoger

donderdag 11 juli 2019 18:07

Tweet Trump beperkt koersstijging

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag licht hoger geƫindigd. De AEX sloot 0,3 procent hoger op 566,99 punten.

Sales trader Gert Berendse van ING omschreef de dag als rommelig. "We begonnen positief op basis van de getuigenis van voorzitter Jerome Powell van gisteren, die hoop gaf op een renteverlaging. Echter voor Europa gaf het IMF aan dat de ruimte voor de ECB beperkt is voor het verruimen van het beleid. De markten reageren positief als er gehint wordt op renteverlaging en zaken die dat kunnen belemmeren zorgen voor koersdruk', legde Berendse uit.

De markt kwam onder druk te staan nadat de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter van zich liet horen. Hij zei teleurgesteld te zijn in China.

"China laat ons in de steek", schreef hij. Beijing koopt niet de beloofde Amerikaanse landbouwproducten, aldus de president. "Hopelijk beginnen ze hier binnenkort mee", voegde hij toe.

"Deze tweet veroorzaakte de koersdaling rond vier uur", constateerde Berendse.

Op macro-economisch vlak was er vandaag aandacht voor inflatiecijfers. In Duitsland bleek de inflatie in juni op jaarbasis te zijn uitgekomen op 1,6 procent, zoals ook voorzien, tegenover 1,4 procent in mei. De Franse consumentenprijzen stegen in juni met 1,2 procent, wat ook een duidelijke stijging was ten opzichte van de 0,9 procent in mei.

In Amerika bedroeg de inflatie 1,6 procent. Dat was een maand eerder nog 1,8 procent.

Verder was er aandacht voor de notulen van de Europese Centrale Bank. De centrale bank overwoog in juni nieuwe stimuleringsmaatregelen en kan er volgens ING in juli mogelijk niet omheen om ook daadwerkelijk actie te ondernemen.

"Het herstarten van QE zou een duidelijke boodschap zijn en sterk onderstrepen dat de ECB bereid is om alles te doen wat nodig is om de inflatie en economische groei te stimuleren", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

De euro/dollar handelde bij de slotgong op het Damrak op 1,1260. Olie werd een half procent duurder.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Adyen met een winst van 3,7 procent. Galapagos was een goede tweede met 2,7 procent koerswinst. Directe aanleidingen voor deze koersstijgingen leken te ontbreken.

Onderaan bungelden Takeaway.com en Arcelor Mittal met beide ruim 1,5 procent in het rood. ArcelorMittal meldde kort voor het sluiten van de markt obligaties te hebben uitgeven.

In de Midkap steeg Altice Europe fractioneel. Het fonds liet herstel zien na 4 dagen achtereen te zijn gedaald. Aanvankelijk leek er een grotere winst te worden geboekt, maar de koers kwam onder druk nadat Bloomberg meldde dat de verkoop van het Portugese glasvezelnetwerk niet soepel verloopt.

Koploper in de AMX was Boskalis met een koerswinst van 1,8 procent. Mogelijk haalt de maritieme dienstverlener een opdracht in Irak binnen, maar een grote vaart zal dit niet lopen, zei een woordvoerder, en de waarde van de opdracht zal beperkt zijn.

Besi en ASMI stegen 1,5 en 1,3 procent. Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor ASMI van 65,00 naar 66,00 euro. De analisten van Credit Suisse namen de recente schikking met Kokusai Electric ter waarde van 103 miljoen dollar in hun ramingen mee. Verder denkt Credit Suisse dat ASMI goed gepositioneerd is om te profiteren van de aanhoudende uitgaven in logic en foundry.

Onderaan in de Midcap eindigde Aperam met een verlies van 0,8 procent.

Bij de Small Caps stond Sif weer in de schijnwerpers. Voorbeurs meldde Sif een opdracht van 113 kiloton voor Vattenfall. Die komt bovenop een Amerikaanse opdracht eerder deze week van 103 kiloton. Het aandeel sloot 1,8 procent hoger.

Accsys steeg 2,4 procent en Pharming 2,2 procent. Daarentegen daalde Kendrion 2,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs bleven de S&P 500 en de Nasdaq dicht bij huis. De Dow Jones index steeg wel behoorlijk, 0,7 procent, tot boven de 27.000 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 11, 2019 12:07 ET (16:07 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.