*

Nieuws Binnenland

Cao-overleg KLM geklapt (3)

donderdag 11 juli 2019 18:49

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

AMSTELVEEN (AFN) - Het overleg tussen KLM en de vakbonden voor nieuwe cao's voor piloten en het grond- en het cabinepersoneel is geklapt. Dat bevestigde FNV donderdag. Alle bonden die gesprekken voerden, hebben gezamenlijk besloten om de stekker uit het overleg te trekken omdat KLM weinig gehoor aan de eisen gaf, aldus FNV-onderhandelaar Jan van den Brink.

FNV gaat zich beraden over verdere stappen. "We gaan een ledenvergadering houden en het is niet uitgesloten dat er een ultimatum komt", aldus Van den Brink. Hij benadrukt dat KLM dit jaar honderd jaar bestaat en er momenteel financieel sterk voor staat. "Als je nu het personeel niet beloont, wanneer dan wel? We moeten er meer druk op zetten", concludeert de onderhandelaar.

Medewerkers van KLM eisten behalve een loonsverhoging onder meer dat hun werkgever meer personeel in vaste dienst neemt en meerdere zware roosters verlicht, vertelt Van den Brink. Hij was betrokken bij het overleg voor het grondpersoneel waar 15.000 werknemers onder vallen. De gesprekken verliepen sinds het begin in mei moeizaam. KLM liet al snel weten dat het niet van plan was om aan de voorstellen van FNV te voldoen.

KLM paste zijn positie amper aan zelfs na zes onderhandelingsrondes, aldus Van den Brink. De luchtvaartmaatschappij bood volgens FNV een loonsverhoging aan die lager was dan de inflatie, waardoor de medewerkers aan koopkracht zouden verliezen. "Dat ze dat voorstellen op zo'n memorabel jaar roept woede op", aldus de FNV-onderhandelaar. De vakbond eiste in de eerste instantie een loonsverhoging van 5 procent per jaar op maar verlaagde dat tot 4 procent na overleg met de andere bonden.

KLM kon nog geen inhoudelijke reactie geven.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)