*

Nieuws Binnenland

Damrak vermoedelijk licht hoger van start

vrijdag 12 juli 2019 08:01

Wall Street hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht hoger van start. Wall Street sloot donderdagavond na een wisselvallig koersverloop in het groen.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Donderdag won de index al 0,3 procent op 566,99 punten.

Europese beleggers begonnen donderdag goedgemutst aan de handelsdag, in de nasleep van een verruimingsgezinde verklaring woensdag van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve voor het Amerikaanse Congres. Een renteverhoging later deze maand lijkt daardoor welhaast een zekerheid.

Ook de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank werden positief ontvangen. De centrale bank overwoog in juni nieuwe stimuleringsmaatregelen en kan er volgens ING in juli vermoedelijk niet omheen om ook daadwerkelijk actie te ondernemen.

"Het herstarten van QE zou een duidelijke boodschap zijn en sterk onderstrepen dat de ECB bereid is om alles te doen wat nodig is om de inflatie en economische groei te stimuleren", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

De Amerikaanse president Donald Trump gooide evenwel roet in het eten door donderdagmiddag via twitter te melden dat hij teleurgesteld is in China. "China laat ons in de steek", schreef hij. Beijing koopt niet de beloofde Amerikaanse landbouwproducten, aldus de president. "Hopelijk beginnen ze hier binnenkort mee", voegde hij toe.

Wall Street vond uiteindelijk toch weer de weg omhoog en wederom stond Trump aan de basis van de draai van het sentiment. Via een woordvoerder van het Witte Huis liet hij weten dat een plan om het systeem van overheidsvergoedingen voor medicijnen te wijzigen, niet door gaat.

Het plan mikte op een vaste vergoeding voor geneesmiddelen, waardoor de soms exorbitante prijzen voor medicijnen in Amerika tot het verleden zouden moeten behoren. Volgens het Congressional Budget Office zou het plan echter amper invloed hebben op de prijsstelling van geneesmiddelen, waardoor Trump besloot het plan af te schieten.

De zorgverzekeraar en Dow Jones component United Health klom direct na het nieuws zes procent, terwijl farmabedrijven juist fors terrein prijs gaven. In New York scherpte de Dow Jones index, met dank aan United Health, de hoogste stand ooit aan en doorbrak daarmee de 27.000 puntengrens. Techbeurs Nasdaq sloot fractioneel lager.

De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag nagenoeg ongewijzigd op 60,42 dollar, nadat woensdag de hoogste prijs sinds 22 mei werd genoteerd aan het slot op de New York Mercantile Exchange.

Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend vrij vlak op 1,1274.

In Azië noteren de beurzen vanochtend dicht bij huis en overwegend hoger. Alleen de beurs in Sydney koerste met enkele tienden van een procent in het rood.

De Singaporese economie bleek in het afgelopen kwartaal volgens voorlopige cijfers op kwartaalbasis met 3,4 procent te zijn gekrompen. Het cijfer was fors slechter dan de verwachtingen en met name de maakindustrie lag ten grondslag aan de forse krimp.

Beleggers hebben vandaag oog voor de vrijgave van de industriële productie in mei in de eurozone en de Amerikaanse producentenprijzen in juni.

Bedrijfsnieuws

PAI Partners lanceerde formeel zijn overnamebod op Wessanen, nu het biedingsbericht voor beleggers is goedgekeurd door toezichthouder AFM. Beleggers kunnen hun aandelen aanbieden van 12 juli tot 6 september. Zij krijgen van PAI Partners 11,36 euro per aandeel. Aanvankelijk was dat 11,50 euro maar daar is inmiddels het dividend van 0,14 euro van af gegaan.

Het overleg tussen de vakbonden en KLM is donderdag beëindigd. Er stond volgens de luchtvaartmaatschappij een tweedaagse onderhandelingssessie gepland, maar de bonden hebben onverwachts halverwege de eerste onderhandelingsdag de stekker uit het overleg getrokken, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Slotstanden Wall Street

De breed samengestelde S&P 500 index steeg donderdag 0,2 procent tot 2.999,91, net onder de grens van drieduizend punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent tot 27.088,08 punten en de Nasdaq zakte 0,1 procent tot 8.196,04 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 12, 2019 02:01 ET (06:01 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.