*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Vopak in trek op groene beurs

vrijdag 12 juli 2019 11:39

Cyclische fondsen profiteren.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdag licht hoger. Richting de lunch won de AEX 0,3 procent op 568,43 punten.

Volgens vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management blijft de markt goed liggen, omdat beleggers uit blijven gaan van een renteverlaging. Met name de vroeg-cyclische fondsen als Arcelor Mittal, Aalberts, AMG en OCI profiteren vandaag daarvan, aldus Van Eerden.

Macro-economisch was er het nodige nieuws.

De industriƫle productie in de eurozone is in mei van dit jaar op maandbasis meer gestegen dan verwacht. De productie, aangepast voor seizoensinvloeden, nam met 0,9 procent toe ten opzichte van april. In de voorgaande maand daalde de productie op maandbasis met 0,4 procent, opwaarts bijgesteld van een eerder gerapporteerde daling met 0,5 procent. Er werd een stijging op maandbasis met 0,2 procent verwacht.

China rapporteerde vanmorgen een scherpe daling van de import.

De import, uitgedrukt in Amerikaanse dollars, daalde met 7,3 procent, na eveneens een krimp in mei. Dit was een sterkere afname dan de krimp van 3,8 procent waar de markt voor juni op rekende. De export daalde vorige maand ook. Het ging om een afname van 1,3 procent. Dat was wel beter dan de krimp van 2,0 procent die werd voorzien.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING zijn de handelscijfers uit China belangrijk, want "die geven ons een indicatie over de invloed van de handelsoorlog op de Chinese economie en daarmee de gevolgen voor de groei van de wereldeconomie."

De euro/dollar noteerde op 1,1256. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1253 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1260 op de borden.

De olieprijzen stegen met circa een 0,9 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Arcelor Mittal koploper met een koerswinst van 2,2 procent. Vopak dikte 1,7 procent aan nadat Kempen volgens analist Tom Simonts van KBC een koopadvies afgaf.

In de AMX blonken AMG en OCI uit met respectievelijk 2,5 procent en 2,0 procent. Altice droeg de rode lantaarn, het fonds daalde 2,2 procent in waarde.

Ook Fugro deed het matig met een min van 2,0 procent. Van Eerden van Aberfeld Asset Management gaf aan dat de markt nog niet overtuigd is dat het bestuur van Fugro het vermogen heeft het tij te keren. De markt wil eerst resultaten zien voordat de belegger instapt. Mocht het Fugro lukken de winstgevendheid op te voeren, dan kan er wel veel potentie in de koers van het bedrijf zitten, merkte de vermogensbeheerder op.

Onder de kleine aandelen verloor Kiadis 0,80 procent. KBC Securities heeft het advies voor Kiadis Pharma verlaagd van Kopen naar Accumuleren, terwijl het koersdoel fors neerwaarts werd bijgesteld van 20,50 naar 10,50 euro. Als gevolg van de grotere onzekerheid over de voorwaardelijke goedkeuring van ATIR101 door de markt in de EU, de verschuiving van potentiƫle commercialiseringstermijnen, de aanzienlijke verwatering van het aandeel en de stijgende kosten van de schuldenlast, verlaagde KBC het koersdoel en het advies.

Sif Holding moet na de enorme stijging van eerder deze week wat terrein prijs geven, de koers staat vandaag 3,6 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 12, 2019 05:39 ET (09:39 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.