*

Nieuws Binnenland

ArcelorMittal uitblinker op licht hoger Damrak

vrijdag 12 juli 2019 17:54

Beleggers maken zich op voor cijferseizoen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht hoger geëindigd. De AEX steeg 0,1 procent op 567,41 punten. Op weekbasis deed de hoofdindex een stap terug, met een verlies van 0,5 procent.

Beleggingsspecialist Wubbe Bos van onlinebroker Lynx zag de AEX zich optrekken aan de late rally op Wall Street van donderdag. Toch wist de Amsterdamse index tot nog toe niet echt uit te breken naar boven.

Mogelijk lukt dat volgende week wel, in het spoor van de Amerikaanse indexen die stijgen naar nieuwe recordniveaus. In dat geval kan de AEX volgens Bos richting de 580 punten.

De Amerikaanse indexen namen deze week al een voorschot op de verwachte renteverlaging door de Federal Reserve, met de Dow Jones index die steeg boven de grens van 27.000 punten en de S&P 500 die door de magische grens van 3.000 punten brak. Vrijdag handhaven de indexen zich boven deze niveaus.

Volgende week begint het cijferseizoen. Naast de grote Amerikaanse banken, zullen ook Nederlandse bedrijven als ASML en TomTom de boeken openen. Beleggers zullen vooral benieuwd zijn naar de impact van de handelsoorlog tussen de VS en China op de mondiale economie en in het verlengde daarvan de winstcijfers, nu BASF en Daimler deze week al met winstwaarschuwingen kwamen.

Macro-economisch was er vrijdag genoeg nieuws. Zo bleek de industriële productie in de eurozone in mei sterker gestegen dan verwacht, terwijl de Amerikaanse producentenprijzen in juni licht zijn gestegen.

Het meest opvallend waren de Chinese handelscijfers. De import, uitgedrukt in Amerikaanse dollars, daalde in juni met 7,3 procent, na eveneens een krimp in mei. Dit was een sterkere afname dan de krimp van 3,8 procent waar de markt voor juni op rekende. De export daalde vorige maand ook, met 1,3 procent.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING zijn de handelscijfers uit China belangrijk, want "die geven ons een indicatie over de invloed van de handelsoorlog op de Chinese economie en daarmee de gevolgen voor de groei van de wereldeconomie."

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1260. Olie werd iets duurder. Het Internationaal Energieagentschap zei vrijdag in zijn maandrapport dat de vraag naar OPEC-olie volgend jaar mogelijk op een dieptepunt terecht komt, terwijl de Amerikaanse output toeneemt.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was ArcelorMittal koploper met een winst van 2,5 procent. Vopak steeg 1,5 procent nadat Kempen volgens analist Tom Simonts van KBC een koopadvies zette op het aandeel.

Galapagos won 2,4 procent. Sterkste daler was Takeaway.com, met een verlies van 1,3 procent.

In de AMX blonken AMG en OCI uit met winsten van 3,1 procent.

Fugro leverde 2,2 procent in. Vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management gaf aan dat de markt nog niet overtuigd is dat het bestuur van Fugro het vermogen heeft het tij te keren. De markt wil eerst resultaten zien voordat de belegger instapt. Mocht het Fugro lukken de winstgevendheid op te voeren, dan kan er wel veel potentie in de koers van het bedrijf zitten, merkte de vermogensbeheerder op.

Onder de kleine aandelen verloor Kiadis Pharma 1,4 procent. KBC Securities verlaagde het advies van Kopen naar Accumuleren, terwijl het koersdoel fors neerwaarts werd bijgesteld van 20,50 naar 10,50 euro. KBC wees op de grotere onzekerheid voor de voorwaardelijke goedkeuring van ATIR101 door de markt in de EU, de verschuiving van potentiële commercialiseringstermijnen, de aanzienlijke verwatering van het aandeel en de stijgende kosten van de schuldenlast.

Sif Holding moet na de enorme stijging van eerder deze week wat terrein prijs geven. Het aandeel verloor vrijdag 2,9 procent maar steeg op weekbasis dik 32 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 12, 2019 11:54 ET (15:54 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.