*

Nieuws Binnenland

ArcelorMittal trekt kar op licht hoger Damrak

dinsdag 16 juli 2019 17:51

Weinig spannende dag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met winst gesloten, op een weinig spannende dag. De AEX steeg 0,3 procent naar 571,21 punten.

De markt blijft benieuwd naar het handelsconflict tussen de VS en China.

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en minister Steven Mnuchin van Financiën vertrekken mogelijk op korte termijn naar Beijing voor een nieuwe ronde onderhandelingen, mits de telefoongesprekken tussen China en de VS deze week productief zijn, zo zei Mnuchin maandagavond.

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping elkaar tijdens de G20-top in Japan ontmoetten en een wapenstilstand overeenkwamen, is er louter telefonisch contact tussen de onderhandelingsteams van de twee kemphanen geweest.

Maandag schreef Trump op Twitter dat de afnemende groei in China het gevolg zijn van zijn importheffingen. China was weinig te spreken over de uitspraken van de Amerikaanse president.

Macro-economisch waren er verschillende cijfers. In Europa ging de aandacht uit naar Duitsland, waar de zogeheten ZEW index voor het economisch sentiment in juli verder daalde, en nog verder in negatief terrein terecht kwam op een stand van 24,5 negatief. Het overschot op de handelsbalans van de eurozone is in mei op jaarbasis gestegen tot 23,0 miljard euro.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in juni op maandbasis met 0,4 procent, na een toename van eveneens 0,4 procent in mei. Daarmee was de groei sterker dan de 0,1 procent die de markt verwachtte.

De industriële productie in de Verenigde Staten bleef in juni onveranderd ten opzichte van mei.

Ook was er aandacht voor het Amerikaanse cijferseizoen. Nadat Citigroup maandag de boeken opende, was het vandaag de beurt aan JPMorgan, Goldman Sachs en Wells Fargo. De eerste twee banken zien hun koers vandaag stijgen, maar Wells Fargo levert in.

JPMorgan meldde een recordwinst van 9,7 miljard dollar in het kwartaal. Goldman Sachs rapporteerde een licht lagere winst, maar de daling viel beleggers mee. Daarbij ging het dividend met bijna de helft omhoog, van 0,85 naar 1,25 dollar per aandeel. Wells Fargo boekte fors meer winst en kondigde een hoger dividend en een omvangrijke aandeleninkoop aan.

De euro/dollar handelde nipt lager op 1,1215. Olie werd iets duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX deed ArcelorMittal de beste zaken met een koerswinst van 4,0 procent.

Ook de financials hadden de wind in de rug. NN Group en ABN AMRO stegen 1,4 procent en ING 1,1 procent.

RELX leverde 0,5 procent in, ondanks dat UBS het koersdoel voor de Britse notering van RELX verhoogde van 1.550 naar 1.620 pence. Wel handhaafde de Zwitserse bank het verkoopadvies voor het databedrijf.

De grootste daler was Takeaway.com met een verlies van 2,3 procent.

In de Midkap ging Aperam 3,3 procent hoger en won Altice 3,2 procent.

Air France-KLM steeg 2,9 procent. Ryanair verwacht zeker nog tot de zomer van 2020 groeivertragingen doordat de problemen met de levering van de Boeing 737 Max blijven aanhouden. Dit zal ervoor zorgen dat de groei van Ryanair in de zomer van 2020 daalt van 7 procent naar 3 procent en betekent dat de groei voor het hele jaar tot maart 2021 zal worden teruggebracht van 162 miljoen passagiers tot ongeveer 157 miljoen, aldus de prijsvechter.

TKH Group werd 2,2 procent duurder. TKH heeft de meerderheid van zijn industriële connectivity-activiteiten verkocht aan het Nederlandse private equity-bedrijf Torqx Capital Partners, waarbij het onderdeel is gewaardeerd op 113 miljoen euro. KBC Securities verwelkomde de beslissing. Volgens ING zal de EBITA-marge door de desinvestering met 30 tot 40 basispunten stijgen.

Fagron leverde 2,3 procent in. ABM AMRO verlaagde het koersdoel voor Fagron van 18,00 naar 17,50 met een ongewijzigd koopadvies. De analisten voorzien voor Noord- en Latijns-Amerika een grofweg vlakke REBITDA-marge tussen 2019 en 2021, omdat de groei-aanjagers Humco, Wichita en Mexico een lagere marge hebben. In combinatie met de schikking die Fagron trof met de Amerikaanse justitie, verlaagde ABN AMRO de ramingen voor 2019 met 19 procent.

B&S Group was de grootste stijger in de AScX met een winst van 1,5 procent. Pharming werd 0,9 procent duurder.

Alfen daalde 3,3 procent en Kendrion 2,7 procent.

Vivoryon Therapeutics, voorheen bekend als Probiodrug, steeg maar liefst 25 procent bij relatief hoge volumes.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotgong op Beursplein 5 noteerden de Amerikaanse beurzen rond de slotkoersen van maandag.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 16, 2019 11:51 ET (15:51 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.