*

Nieuws Binnenland

TomTom en ASML in trek op Damrak

woensdag 17 juli 2019 09:09

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag vrijwel vlak aan de handelsdag begonnen. Ook de andere Europese beurzen bleven dicht bij huis. De beurshandel stond vooral in het teken van de bedrijfsresultaten. Op het Damrak waren navigatiebedrijf TomTom en chipmachinefabrikant ASML in trek na publicatie van kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen nagenoeg ongewijzigd op 571,33 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 810,67 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren 0,2 procent.

ASML dikte 1,7 procent aan bij de hoofdfondsen. De maker van chipmachines boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst en hield zijn verkoopprognose voor het hele jaar ongewijzigd. Volgens analisten van Oddo BHF liet ASML "sterke" orders zien en waren de kwartaalresultaten "boven verwachting".

In de MidKap klom TomTom ruim 3 procent. De navigatiedienstverlener voerde in het tweede kwartaal zijn omzet op. Het bedrijf deed wederom goede zaken met zijn autotak die zich bezighoudt met het ontwikkelen van navigatieproducten voor de auto-industrie. TomTom schroefde zijn omzetprognose voor het lopende jaar op tot 700 miljoen euro, waar eerder nog werd gerekend op 675 miljoen euro.