*

Nieuws Binnenland

EssilorLuxottica bekijkt overname GrandVision (4)

woensdag 17 juli 2019 19:04

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

AMSTERDAM (AFN) - Brillen- en lenzenproducent EssilorLuxottica bekijkt een overname van het Nederlandse GrandVision, moederbedrijf van optiekketens als EyeWish en Pearle. Investeerder HAL bevestigde in gesprek te zijn over een verkoop van zijn belang van bijna 77 procent in GrandVision aan het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica. Er is nog geen overeenkomst gesloten, aldus HAL. Eerder meldden bronnen al tegen persbureau Bloomberg dat er gepraat werd.

GrandVision kwam ook met een bevestiging van de onderhandelingen tussen HAL en EssilorLuxottica. Het bedrijf gaf aan dat daarbij wordt gemikt op een overnameprijs van circa 28 euro per aandeel. De slotkoers was woensdag 22,90 euro. Bij het beoogde overnamebod zou de marktwaarde van GrandVision op circa 7,1 miljard euro liggen. Nu is dat nog meer dan 5,4 miljard euro.

Verder zei het bedrijf dat er geen zekerheid is dat er een deal bereikt zal worden. Een afronding van een eventuele transactie tussen HAL en EssilorLuxottica neemt naar verwachting 18 tot 24 maanden in beslag, vooral vanwege goedkeuring van autoriteiten in verschillende regio's. Als er een deal wordt gesloten, dan zal EssilorLuxottica een verplicht bod op alle aandelen GrandVision doen.

De koers van GrandVision in Amsterdam eindigde woensdag na de berichtgeving door Bloomberg over een mogelijke overname met een plus van 8,8 procent. Daarmee was het aandeel GrandVision veruit de sterkste stijger in de MidKap. HAL kreeg er 3,3 procent aan waarde bij.

Door de onderneming over te nemen zou EssilorLuxottica, met merken als bijvoorbeeld Oakley en Ray-Ban, zijn marktpositie sterk uitbreiden. GrandVision telt meer dan 7000 winkels in ruim veertig landen.

EssilorLuxottica ontstond vorig jaar uit de samenvoeging van het Italiaanse Luxottica en het Franse Essilor. De marktwaarde ligt op ongeveer 52 miljard euro. Het in Parijs genoteerde concern is wereldwijd actief met circa 9000 vestigingen en 150.000 werknemers. De omzet lag vorig jaar op 16,2 miljard euro. Eerder dit jaar kampte EssilorLuxottica nog met gerommel in het hoogste management vanwege een machtsstrijd tussen topbestuurders. Deze kwestie zou inmiddels zijn opgelost.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)