*

Nieuws Binnenland

Koerssprong Philips op groen Damrak

maandag 22 juli 2019 17:45

Kwartaalcijfers Philips goed ontvangen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag hoger gesloten. De AEX schreef 0,7 procent bij tot 567,00 punten.

Het cijferseizoen is volgens marktanalist Michael Hewson helemaal op gang gekomen en het sentiment rond de bedrijfscijfers lijkt wat uiteenlopend. Wel zijn er volgens Hewson wat signalen dat enkele macro-economische cijfers weer wat aantrekken, na een "trage start" van het jaar.

Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets kijkt deze week vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Volgens hem is een renteverlaging van 10 basispunten al "volledig" ingeprijsd. Volgens de analist moet de ECB daarom al zeer sterk uit de hoek komen om de markt aan te jagen.

Over de ontwikkelingen in de banken- en autosector, die een zware weging hebben in de Europese indices, is Aslam niet erg te spreken. Vooral de Amerikaanse banken kwamen volgens de analist vorige week uit met resultaten waar de markten niet van onder de indruk waren.

Verder verwacht Aslam slechts een kleine handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China, maar een groot deel van het positieve nieuws is volgens hem ook hier al ingeprijsd. "Daardoor is er meer neerwaarts dan opwaarts potentieel."

Vanochtend werd bekend gemaakt dat de stemming onder Nederlandse consumenten in juli opnieuw is verbeterd. De vertrouwensindex steeg van 0 naar 2. "Vooral het oordeel over het economisch klimaat verbetert", concludeerde het CBS. De koopbereidheid nam ook iets toe in juli.

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in juni op jaarbasis met 6,9 procent gestegen.

De euro/dollar handelde op 1,1217. Olie maakt een klein deel van het verlies van vorige week goed met een stijging van 1,2 procent.

Stijgers en dalers

In de AEX waren er drie fondsen die er positief uitspringen.

De kwartaalcijfers van Philips vielen in goede aarde. Zo heeft Philips in het tweede kwartaal van 2019 een hogere omzet en winst geboekt. Het aangepast bedrijfsresultaat bedroeg 549 miljoen euro, tegenover 482 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2018. Analisten rekenden op een aangepast bedrijfsresultaat van 551 miljoen euro. Op vergelijkbare basis bedroeg de groei van de omzet 6 procent. Dat was een jaar eerder 4 procent. "We blijven verwachten dat het prestatiemomentum in de tweede helft van het jaar verder zal verbeteren, ondersteund door omzetgroei en onze productiviteitsprogramma's", zei CEO Frans van Houten. Het fonds steeg met 5,7 procent.

Galapagos weet de goede lijn van vorige week door te trekken met een winst van 3,8 procent.

ArcelorMittal was de derde grote stijger. De koers van het staalconcern dikte 2,5 procent aan. Het Indiase hooggerechtshof heeft de overname van Essar Steel door staalgigant ArcelorMittal in de wacht gezet, zo meldde persbureau Bloomberg maandag.

Verzekeraars Aegon en NN Group lagen er met verliezen tot 1,0 procent minder goed bij, maar ABN AMRO verloor met 2,5 procent procentueel het meest aan beurswaarde. Unibail-Rodamco verloor 1,6 procent.

In de Midcap hadden de stijgers de overhand. Aperam steeg met 1,8 procent. China kondigde importheffingen aan op bepaalde roestvast staalproducten. TomTom won zelfs 4,8 procent en Basic-Fit schreef in aanloop naar de kwartaalcijfers op dinsdag 4,3 procent bij.

Net als in de AEX sloot ook in de AMX hier een vastgoedfonds de rij. EuroCommercial Properties daalde 2,0 procent en Wereldhave leverde 1,4 procent in.

In de AScX viel de koers van Kiadis Pharma op. Het fonds weet zich met een daling van 3,9 procent niet te onttrekken aan de dalende trend van de afgelopen tijd. Sif won daarentegen 2,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 22, 2019 11:45 ET (15:45 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.