*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: optimistische stemming in Amsterdam

dinsdag 23 juli 2019 11:30

Basic-Fit onderuit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,9 procent op 581,05 punten.

Vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer wees erop dat het cijferseizoen in volle gang is. Van de Groep benadrukte onder meer een outlookverlaging door Continental. De Duitse toeleverancier voor de auto-industrie verwacht dit jaar minder omzet te realiseren dan gedacht, terwijl ook de operationele marge onder druk zal staan.

"Toch blijft de autosector er goed bij liggen, waaruit valt te concluderen dat beleggers mogelijk te negatief zijn geweest. Daarom herstellen aandelen gerelateerd aan de autosector fors", aldus de vermogensbeheerder.

Verder noemde Van de Groep de cijfers van Randstad. De uitzender heeft het moeilijk in markten als Nederland en Duitsland. "In andere markten was er juist sprake van een sterke omzetgroei. Dat past in het macro-economische plaatje van de afgelopen tijd. Vooral de Duitse economie heeft het, juist door de autosector, moeilijk."

Ook aandelen gerelateerd aan consumentenbestedingen blijven er volgens Van de Groep sterk bijliggen, maar heeft de financiële sector het door het renteklimaat lastig. UBS zag in het afgelopen kwartaal de rentebaten dalen, zo werd vanochtend bekend. "Toch werd dit volledig gecompenseerd door provisies en commissies, waardoor de winst toch aantrok. Dit moet het vertrouwen in de sector toch goeddoen", aldus Van de Groep.

De vermogensbeheerder is al met al positief gestemd. "Beleggers nemen een voorschot op goede cijfers momenteel."

De macro-economische agenda is dinsdag vrijwel leeg. Vanmiddag zijn er de bestaande woningverkopen uit de VS en ook wordt het voorlopige consumentenvertrouwen in de eurozone bekend gemaakt.

De euro/dollar werd vanochtend verhandeld op 1,1181. Olie werd duurder, na een settlement maandag op 56,22 dollar voor een vat West Texas Intermediate, toen een stijging van 1,1 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg ArcelorMittal met 5,0 procent. Aalberts Industries schreef 2,3 procent bij.

Randstad leverde aanvankelijk in, maar vond gedurende de ochtend de weg omhoog tot een winst van 2,8 procent na de kwartaalcijfers. Jefferies en ING noemden de resultaten minder goed dan verwacht. KBC Securities verlaagde zelfs het koersdoel van 49,00 naar 46,00 euro bij handhaving van het Houden advies. Analist Bart Cuypers van KBC Securities wees dinsdag in het licht van de verlaging van het koersdoel op de relatief sterke daling van de autonome omzet en het lage niveau van de Amerikaanse en Europese inkoopmanagersindices.

ASR Nederland verloor 1,2 procent en Galapagos 2,1 procent.

In de Midcap was het Besi dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel won 1,7 procent. Wellington Management Group meldde een eerste belang in Besi van ruim drie procent. Verder waren er bij AMS, een klant van Besi, bij de halfjaarcijfers positieve geluiden over de markt voor smartphones. Aperam won 3,2 procent.

Basic-Fit daalde juist 6,2 procent, eveneens na kwartaalcijfers. De uitbater van fitnessclubs trok 20 procent meer leden aan en heeft inmiddels een klantenbestand van 2 miljoen. Analist Corné van Zeijl van Actiam sprak voor de camera van ABM Financial News van "hele mooie cijfers", terwijl de resultaten volgens KBC Securities ietwat tekort schoten door een lager aantal clubopeningen en lagere groei van het aantal leden, maar ook door iets hogere kosten omdat Basic-Fit blijft investeren, wat resulteert in lagere marges.

Onder de kleinere aandelen won Kendrion 2,2 procent, terwijl Sligro Food Group 2,6 procent daalde.

Het lokaal genoteerde Curetis won 4,4 procent. Curetis heeft goedkeuring gevraagd in de Verenigde Staten om zijn Unyvero-platform nu ook te mogen inzetten voor de detectie van lage luchtweginfecties.

Atrium steeg zelfs 17,8 procent na een bod van 3,75 euro per aandeel.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 23, 2019 05:30 ET (09:30 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.