*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak vlak na stroom aan bedrijfscijfers

donderdag 25 juli 2019 11:18

Arcadis en Aalberts beloond.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef donderdagochtend dicht bij huis, na een reeks bedrijfscijfers. Rond de klok van elf uur steeg de AEX fractioneel tot 582,18 punten.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management sprak van een "mooie beurs", waarbij de vele bedrijfscijfers over het algemeen goed ontvangen worden. Vooral de beweging in het aandeel Besi noemde Van Eerden opvallend. Het aandeel zakte aanvankelijk flink weg, maar herstelde tot een koerswinst van circa twee procent. "Een interessante beweging, maar begrijpelijk want het is een aantrekkelijk bedrijf."

De koersdruk na de cijfers van Unilever noemde Van Eerden wat overdreven. "Unilever is nog steeds een van de meest stabiele bedrijven op het Damrak. De cijfers zijn erg solide."

Verder merkte Van Eerden op dat de chipsector en cyclische aandelen goed blijven liggen.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers inzicht in de Duitse Ifo-index. De index daalde in juli sterker dan verwacht. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde van 97,5 in juni naar 95,7 in juli. Er werd door economen gemiddeld gerekend op een kleine daling tot 97,0. "Duitsers verliezen hun optimisme", stelde econoom Carsten Brzeski van ING. De kans op een "negatieve spiraal in het sentiment is groter dan ooit".

Vanmiddag gaat de aandacht uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zal de toon 'dovish' zijn, nadat cijfers over de Europese industrie woensdag flink terugliepen. "Gezien de economische verwachtingen zijn verslechterd, loopt de ECB tegen de grenzen aan in wat het kan doen om het monetaire beleid verder te verruimen", aldus de marktvorser. "Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat de centrale bank de verwachtingen zal aanpassen, gezien de flink neerwaarts bijgestelde ramingen van het IMF en de zwakke PMI-cijfers in Frankrijk en Duitsland van gisteren." Van Eerden van Aberfeld verwacht niet dat de ECB vandaag al de rentes zal verlagen.

De euro/dollar noteerde op 1,1129. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1138 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1140 op de borden.

De olieprijzen stegen 0,6 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen werden kwartaalcijfers van Aalberts Industries beloond met een winst van 4,4 procent. ING sprak van beter dan verwachte resultaten. "Al met al liet Aalberts een solide prestatie zien in de eerste zes maanden van het jaar, gezien het teruglopende macro-economische klimaat", aldus analist Tijs Hollestelle.

AkzoNobel steeg met 0,8 procent, profiterend van een koersdoelverhoging van Credit Suisse. Cijfers van RELX vielen niet in de smaak, ondanks dat de winst en omzet aantrok. Het aandeel verloor 3,9 procent.

Unilever daalde 1,0 procent, eveneens na cijfers. Toch viel de omzetdaling mee. De onderliggende groei trok op kwartaalbasis aan, maar minder sterk dan analisten hadden voorzien. Volgens ING waren de cijfers op de meeste vlakken positief, terwijl Bernstein van mening was dat de prestaties toch tekort schoten.

In de AMX schoot Arcadis 6,9 procent omhoog. Het advies- en ingenieursbureau zag in het afgelopen kwartaal de omzet en de operationele marge zien oplopen, maar bleef operationeel wel achter bij de ramingen van analisten. ING noemde de cijfers "licht tegenvallend". ING merkte onder meer op dat in het Verenigd Koninkrijk zich enige terughoudendheid aftekent bij grote infrastructurele projecten. Altice steeg 3,0 procent.

Basic-Fit verloor 5,3 procent, na een verkoopadvies van Morgan Stanley. De sterke uitrol van clubs is nog niet direct terug te zien onderaan de streep en de overheadkosten lopen op, aldus de Amerikaanse zakenbank. Besi opende ruim zeven procent lager na kwartaalcijfers, maar dit verlies werd al snel omgezet naar een winst van 2,0 procent. Volgens NIBC was de afgegeven outlook zwak. Daarom denkt NIBC dat analisten hun omzettaxaties neerwaarts zullen bijstellen.

Onder de kleinere aandelen schoot Pharming 15 procent omhoog, nadat het biotechbedrijf een recordomzet boekte in het afgelopen halfjaar. "Met het traditioneel wat sterkere derde kwartaal op komst haalt het biotechbedrijf daarmee een hoop kou uit de lucht", meent IEX Group.

Het lokaal genoteerde Marel steeg 2,7 procent, eveneens na resultaten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 25, 2019 05:18 ET (09:18 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.