*

Nieuws Binnenland

Uitgevers aan kop in lichtgroene AEX

vrijdag 26 juli 2019 17:57

Amerikaanse groeicijfers brengen Fed niet van de wijs.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een bescheiden winst gesloten. De AEX steeg 0,2 procent tot 580,08 punten. Op weekbasis steeg de hoofdindex 1,4 procent.

De markt kreeg vrijdag de kans om het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van een dag eerder nog eens goed te analyseren. Hoewel de ECB de deur naar een renteverlaging in de komende maanden wagenwijd openzette, legde voorzitter Mario Draghi ook de nadruk op het belang van een stimulerend begrotingsbeleid van overheden wanneer de economische outlook in de eurozone verder verslechtert.

"Precies 7 jaar geleden kwam Draghi met zijn 'We will do whatever it takes' speech. 7 jaar later heeft hij inderdaad alles uit de kast getrokken, is de euro nog bij elkaar, maar heeft zijn beleid weinig effect op de economie gehad", aldus analist Corné van Zeijl van Actiam.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING was het opvallend dat mogelijk nog niet alle ECB-leden overtuigd zijn van een nieuwe ronde accommoderende maatregelen. "Er was geen eensgezindheid over wat er in september moet gebeuren", aldus Brzeski.

Na de verkoopgolf van donderdag, zag analist David Madden van CMC Markets vrijdag vooral koopjesjagers die voorzichtig optimistisch zijn dat die andere grote centrale bank, de Federal Reserve, volgende week wel voldoet aan de marktverwachting met een renteverlaging met 25 basispunten.

Ook de sterke Amerikaanse groeicijfers van vrijdag zullen de Fed daar vermoedelijk niet van af doen wijken.

"De groei van 2,1 procent overtrof de prognoses en is gedreven door consumptie en de overheid", aldus marktanalist Bas van Geffen van Rabobank tegen ABM Financial News. "Er was nog een kleine groep die rekening hield met een verlaging van het belangrijkste rentetarief met 50 basispunten volgende week, maar met dit rapport dunt dat groepje waarschijnlijk snel uit", zei de marktanalist.

Op macro-economisch werd vrijdag verder bekend dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in juli weer is verbeterd. De vertrouwensindex noteerde in juli op 102, van 101 in juni en 99 in mei.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1119. Olie werd duurder.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen stonden RELX en Wolters Kluwer bovenaan. Berenberg verhoogde het koersdoel van RELX, waarbij de analisten positiever werden over de groeivooruitzichten. Donderdag was de markt nog teleurgesteld over de halfjaarcijfers. Het aandeel RELX steeg zo'n 3 procent, Wolters Kluwer won rond de 2 procent.

DSM werd bij KBC Securities van de kooplijst gehaald. Het aandeel verloor 1,3 procent.

ASMI zette de opwaartse lijn van de afgelopen dagen door met een winst van 5,3 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in de AMX.

Signify was de grote daler. Vrijdag kwam het bedrijf met cijfers over het tweede kwartaal. Het verlichtingsbedrijf zag de omzet onder druk staan, maar de winst nam wel toe en de outlook werd herhaald voor het lopende boekjaar. Beleggers reageerden niet enthousiast, het fonds moest liefst 13,0 procent prijsgeven. NIBC voorspelt een moeilijke tweede jaarhelft, terwijl JPMorgan Cazenove denkt dat de outlook mogelijk te ambitieus is.

Ook Wereldhave kwam vrijdag met cijfers. Het vastgoedbedrijf zag de huurinkomsten over het eerste halfjaar uit de doorlopende activiteiten stijgen, maar verlaagde wel de verwachtingen voor heel 2019. Het aandeel verloor 6,3 procent aan waarde.

Bij de lokale fondsen deed Kiadis het goed met een winst van 2,3 procent. Nedap daarentegen verloor 5,6 procent. Het bedrijf heeft volgens NIBC in het eerste halfjaar van 2019 minder goed gepresteerd dan verwacht. Analist Johan van den Hooven ziet weinig opwaarts potentieel meer en haalde het aandeel Nedap van de kooplijst.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerde Wall Street hoger. De S&P 500 steeg 0,6 procent en de Nasdaq won 1,0 procent. De Dow Jones index hield het bij een fractionele winst.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 26, 2019 11:57 ET (15:57 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.