*

Nieuws Binnenland

Update: Vopak boekt hogere winst en omzet

woensdag 31 juli 2019 09:00

Tankopslagbedrijf herhaalt outlook.

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft in het tweede kwartaal van 2019 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een licht hogere omzet. Dit bleek woensdag na de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal van het Nederlandse tankopslagbedrijf.

CEO Eelco Hoekstra sprak van een belangrijk eerste half jaar, waarbij het tankopslagbedrijf verdere stappen heeft gezet in de uitvoering van zijn strategie en de afstemming van de portefeuille op de ontwikkelingen op de lange termijn.

Het capaciteitsuitbreidingsprogramma van Vopak voorziet voor de periode 2018 tot en met 2019 een uitbreiding van de capaciteit met 3,2 miljoen kubieke meter. Eind juni 2019 was daarvan 2,1 miljoen kubieke meter aan capaciteit in gebruik genomen. "Daarmee is circa twee derde van onze capaciteitsuitbreidingsplannen gerealiseerd. De overige 1,1 miljoen kubieke meter aan uitbreiding komt er in het resterende deel van dit jaar aan", zei CFO Gerard Paulides in een toelichting op de cijfers tegen ABM Financial News.

De CFO sprak van een investeringsmomentum, waarbij het tankopslagbedrijf eerder zei zich te richten op 1 tot 3 kansen in industriƫle terminals en 1 tot 3 investeringsmogelijkheden voor gas in de periode 2019 tot en met 2020. "Dit zullen we waarschijnlijk doortrekken in de periode na 2020", zei Paulides.

Begin april kondigde Vopak aan overeenstemming te hebben bereikt over de verkoop van terminals in Algeciras, Amsterdam en Hamburg voor 723 miljoen euro. De transactie zal naar verwachting in de tweede helft van 2019 worden voltooid. Paulides zei hard te werken aan de afronding van de deal en pas daarna te gaan overwegen wat te doen met de opbrengst van de desinvestering. "Een speciaal dividend is een optie, terwijl de inkoop van eigen aandelen minder logisch is. Het liefst zouden we dit investeren, maar ik kom er na afronding van de transactie op terug", zei Paulides eerder.

Daarnaast meldde Vopak dat de conversie in verband met de nieuwe regelgeving van de IMO, de internationale scheepvaartorganisatie, voor de opslag van brandstof met een zwavelgehalte van 0,5 procent, goed vorderen en vanaf het vierde kwartaal in 2019 aan de nieuwe marktvereisten zullen voldoen. Het zwaartepunt van de werkzaamheden ligt volgens de CFO in het tweede en derde kwartaal. In totaal gaat het om circa 1 miljoen kubieke meter aan capaciteit. "Het afgelopen kwartaal was circa 2 tot 3 procent van de [totale] capaciteit 'offline' vanwege de werkzaamheden", zei Paulides.

Tot slot melde Paulides dat de terminal in Fujairah het afgelopen kwartaal sterk presteerde, ondanks de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. "De locatie is goed, hoewel de handelssancties tegen Iran extra discipline vereisen bij de inrichting en uitvoer van onze activiteiten aldaar", zei de CFO.

Vopak boekte in het tweede kwartaal van 2019 een bedrijfsresultaat (EBITDA) op basis van de nieuwe boekhoudstandaard IFRS16 , exclusief eenmalige posten, van 208 miljoen euro. Volgens de oude boekhoudmethode boekte het Nederlandse tankopslagbedrijf een bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten van 195,9 miljoen euro, in vergelijking tot 180,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige posten, van 106,0 miljoen euro. Volgens de oude boekhoudmethode bedroeg de nettowinst 105,9 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 64,4 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2018.

De omzet steeg van 309,9 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2018 naar 316,8 miljoen euro het afgelopen kwartaal.

De bezettingsgraad bedroeg ultimo juni 2019 84 procent, tegenover 86 procent eind maart 2019 en 85 procent eind juni 2018.

De capaciteit bedroeg eind juni 2019 36,9 miljoen kubieke meter, tegenover 37,9 miljoen kubieke meter eind maart 2019 en 36,0 miljoen kubieke meter eind juni 2018.

Vopak meldde donderdag voorbeurs in een separaat persbericht samen met Mitsubishi, Covestro and AP Ventures 17 miljoen euro te investeren in Hydrogenious LOHC Technologies om de verdere ontwikkeling van de internationale waterstrofinfrastructuur en de wereldwijde distributie van groene waterstof mogelijk te maken.

Outlook

Vopak herbevestigde zijn outlook en zei vanwege de capaciteitsuitbreiding en het voortdurende kostenefficiƫntieprogramma een "significante" verbetering van het bedrijfsresultaat (EBITDA) te voorzien.

Vopak zei tevens te blijven investeren in de groei van zijn wereldwijde terminalportfolio in 2020 en daarna.

Het aandeel Vopak sloot dinsdag op 43,30 euro.

Update: om extra informatie toe te voegen

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 31, 2019 03:00 ET (07:00 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.