*

Nieuws Binnenland

Shell en ING onderuit in vrijwel vlakke AEX

donderdag 1 augustus 2019 17:47

Zwaargewichten drukken stempel.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met een nipte winst gesloten en deed het duidelijk slechter dan de omringende beurzen.

De AEX won 0,1 procent en steeg naar X572,46 punten.

Vooral de koersverliezen van ING en Royal Dutch Shell deden de index pijn.

Verder konden de markten reageren op een tweetal rentebesluiten en een serie macro-economische cijfers.

De markt rekende op een renteverlaging door de Federal Reserve met 25 basispunten naar een bandbreedte van 2,00 tot 2,25 procent en die kwam er ook. Het was de eerste verlaging in ruim tien jaar.

Omdat de verlaging van de federal funds rate was ingeprijsd, letten beleggers vooral op hints dat er meer monetaire verruiming zit aan te komen, om zo de negatieve impact van de handelsoorlog tussen de VS en China op te vangen. Woensdag werd bekend dat de twee landen pas in september verder gaan praten over een eventuele handelsdeal.

Voorzitter Jerome Powell wees in zijn toelichting echter op de goed draaiende economie en zei dat de renteverlaging van woensdag niet de start is van een nieuwe verruimingscyclus. En dit was tegen het zere been van de Amerikaanse president Donald Trump.

"Wat de markt van Jay Powell en de Federal Reserve wilde horen, was dat dit [de verlaging] het begin was van een lange en agressieve cyclus van renteverlagingen die gelijke tred zou houden met China, de Europese Unie en andere landen in de wereld", schreef Trump. "Maar zoals gebruikelijk, liet Powell ons weer zitten."

De Bank of England kwam, conform verwachting, niet in actie.

Volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank kan de centrale bank momenteel weinig anders doen dan afwachten totdat duidelijk is hoe Brexit uitpakt.

Van de macrocijfers trokken de inkoopmanagersindexen de meeste aandacht.

De Europese industrie krimpt, zo viel te concluderen. "Toenemende geopolitieke zorgen, waaronder handelsoorlogen en Brexit, en zorgen over de tragere economische groei, zowel binnen Europa als daarbuiten, werden alom genoemd", aldus econoom Chris Williamson van Markit. Fabrikanten vrezen dat een ruimer monetair beleid van de centrale banken maar weinig zal opleveren.

In de VS groeit de industrie nog wel, maar in een steeds lager tempo.

De euro/dollar handelde op 1,1064. Olie werd 3 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Vopak met een koerswinst van 3,6 procent. Woensdag steeg het tankopslagbedrijf ook al hard, na het openen van de boeken.

Philips werd 2,7 procent duurder en Wolters Kluwer won 2,5 procent. KBC Securities heeft donderdag het koersdoel voor Wolters Kluwer verhoogd van 51,50 naar 59,00 bij handhaving van het Houden advies. Credit Suisse ging van 69,00 naar 71,00 euro met een onveranderd Outperform advies.

DSM boekte een koerswinst van 2,1 procent. Zowel Jefferies als KBC Securities was te spreken over de kwartaalcijfers van het speciaalchemiebedrijf. Credit Suisse verhoogd inmiddels al het koersdoel voor DSM met 10 euro naar 109,00 euro.

De drie grootste daler waren alle drie bedrijven die voorbeurs met cijfers kwamen. ArcelorMittal verloor 1,5 procent en ING ging er 2,3 procent op achteruit. Indexzwaargewicht Shell werd zelfs 4,9 procent goedkoper.

De CCS-winst van Shell, exclusief eenmalige posten, bedroeg het afgelopen kwartaal 3,6 miljard dollar, tegenover een consensusverwachting van 5 miljard dollar. ING noemde de operationele kasstroom evenwel "verrassend sterk", gezien de omstandigheden.

Over de cijfers van ING zei Jefferies dat die beter dan verwacht waren. De winst was 5 procent hoger dan Jefferies had voorzien. De zakenbank handhaafde dan ook het koopadvies op ING.

ArcelorMittal dook in de rode cijfers en de EBITDA was met 1,6 miljard dollar flink minder dan de 3,1 miljard dollar een jaar eerder. Wel lag het cijfer boven de consensusverwachting. Verder merkte Arcelor op dat de mondiale vraag naar staal vermoedelijk minder hard zal groeien dit jaar.

In de AMX speelde Altice Europe zich in de kijker met een koerswinst van 23,8 procent. De cijfers vielen mee en de outlook werd verhoogd. Credit Suisse verhoogde het koersdoel naar 3,30 euro en de analisten van Deaandeelhouder.nl geloven dat er nog meer in het vat zit.

Intertrust deed het ook goed na het publiceren van cijfers en won 11,9 procent. De groei trok dan ook aan en het trustkantoor herhaalde de outlook voor 2019.

Na de koersval van woensdag leverde Aperam donderdag nog eens 5,7 procent in. Sectorgenoot Outokumpu zag de resultaten afgelopen kwartaal dalen en waarschuwde voor winstdruk in het lopende kwartaal.

AMG was na een winstwaarschuwing de sterkste daler in de Midcap met een verlies van 18,4 procent. AMG verlaagde de raming voor de EBITDA in 2019 met 20 procent naar 120 miljoen dollar. Eerder ging die raming al eens omlaag van 200 miljoen naar 150 miljoen. ING denkt dat de tegenwind tijdelijk zal zijn. Dit blijkt ook uit de mededeling van AMG om het dividend stabiel te houden.

In de AScX ging Brunel, dat morgen de boeken opent, 4,2 procent hoger. Van Lanschot steeg 2,2 procent en Vastned 2,1 procent. Vastned verwacht een direct resultaat voor 2019 aan de onderkant van de bandbreedte van 2,00 tot 2,10 euro per aandeel. Dit is een licht neerwaartse aanscherping van de outlook. Positief is dat het vastgoedfonds per 2020 weer een huurder heeft voor het pand Rue de Rivoli 118-120 in Parijs.

De grootste daler was Ordina met een verlies van 2,6 procent. NIBC noemde de resultaten conform verwachting.

Tussenstanden Wall Street

De winsten op Wall Street lopen donderdag rond het Amsterdamse slot op van 1 tot ruim 1,5 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 01, 2019 11:47 ET (15:47 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.