*

Nieuws Binnenland

Miljardendeal voor Japanse bierbrouwer (5)

dinsdag 6 augustus 2019 15:27

N i e u w bericht, meer informatie in 2e alinea

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - De Japanse dranken- en voedselproducent Kirin heeft een belang genomen in cosmeticamerk Fancl. Kirin, dat vooral bekend is van het gelijknamige biermerk, betaalt 129,3 miljard yen voor ongeveer 30 procent van het Japanse Fancl. Omgerekend is dat een kleine 1,1 miljard euro.

Fancl haalt meer dan de helft van zijn omzet binnen met cosmetica zoals natuurlijke huidverzorgingsproducten, maar maakt ook onder meer voedingssupplementen. Het bedrijf mikt vooral op de Japanse thuismarkt. Waar de biermarkt redelijk verzadigd raakt, valt wel nog goed geld te verdienen met cosmetica.

Kirin is de laatste tijd steeds verder aan het uitbreiden in de cosmetica- en verzorgingsproductenbranche. De omzet van de onderneming steeg in het eerste halfjaar met 1,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en kwam uit op 930 miljard yen.

Mede door gemaakte kosten voor de verkoop van Lion Dairy & Drinks kwam het bedrijf onder de streep op een kleine winst van 4,5 miljard yen waar vorig jaar nog een winst van 106,5 miljard yen werd geboekt. Zonder de winsten uit minderheidsdeelnemingen werd zelfs een verlies in de boeken gezet.

Kirin stelde ook zijn omzet- en winstverwachtingen naar beneden bij. De omzet volgens de laatste schatting uit op net geen 2 biljoen yen, 1,8 procent lager dan het bedrijf eerder verwachtte. De winst raamt Kirin nu op 76 miljard yen, waar het bedrijf eerder nog uitging van 81,9 miljard yen.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)