*

Nieuws Binnenland

Update: licht hogere winst voor ABN AMRO

woensdag 7 augustus 2019 09:05

Resultaten beter dan de verwachting.

(ABM FN-Dow Jones)ABN AMRO heeft een hogere winst in het tweede kwartaal behaald dan in dezelfde periode vorig jaar, waarbij de winst boven de verwachting van de analisten uitkwam. Dit maakte de bank woensdag voorbeurs bekend.

"We boekten een sterke nettowinst. Dit resultaat weerspiegelt hogere netto rentebaten, een aantal eenmalige posten waaronder de verkoop van Stater en een voorziening voor een customer due diligence herstelprogramma bij Retail Banking en gematigde kredietvoorzieningen", aldus CEO Kees van Dijkhuizen.

Het rendement op eigen vermogen was in het afgelopen kwartaal 13,6 procent. Dit zou 12,5 procent zijn geweest als de regelgevingskosten evenredig over het jaar verdeeld zouden zijn, voegde de topman toe.

De nettowinst steeg van 688 miljoen euro een jaar eerder naar 693 miljoen euro het afgelopen kwartaal. De marktconsensus lag op 638 miljoen euro.

De operationele winst daalde licht van 1.027 miljoen euro een jaar eerder tot 1.012 miljoen euro afgelopen kwartaal. Hier rekenden analisten vooraf op 983 miljoen euro.

De operationele kosten kwamen uit op 1.310 miljoen euro een stijging van 49 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder.

De netto rentebaten waren in het tweede kwartaal van 2018 nog 1.656 miljoen euro en de fees bedroegen 425 miljoen euro. Afgelopen kwartaal zijn de netto rentebaten gestegen naar 1.681 miljoen euro en de fees gedaald naar 413 miljoen euro De analisten hadden gerekend op respectievelijk 1.610 miljoen en 416 miljoen euro.

De operationele winst voor belasting bij Retail daalde van 420 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2018 tot 265 miljoen. Deze daling weerspiegelt de hogere kosten die gemaakt werden gerelateerd aan een voorziening die is opgenomen voor een customer due diligence herstelprogramma, de druk op hypotheekvolumes en op de deposito marges. De analisten waren van 365 miljoen euro uitgegaan.

Voor Private Banking was het resultaat voor belasting met 95 miljoen euro 35 procent lager dan vorig jaar. Dit valt vooral toe te schrijven aan het afstoten van de activiteiten op de Kanaaleilanden. De marktconsensus lag op 83 miljoen euro.

Bij Corporate & Institutional Banking was het operationele resultaat voor belasting in lijn met de verwachting van de analisten. Het resultaat kwam uit op 148 miljoen euro een stijging van 49 procent. Het sturen op kostenbesparing speelde hier een belangrijke rol in. De operationele kosten daalden met 60 miljoen euro naar 250 miljoen euro.

Commercial Banking presenteerde meer winst voor belasting dan vorig jaar. De afschrijvingen vielen lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst voor belasting nam toe van 186 miljoen euro naar 211 miljoen euro.

Bij het segment Group Functions verbeterde het resultaat voor belasting van 44 miljoen euro naar 172 miljoen euro. Dit werd veroorzaakt door hogere rente inkomsten en eenmalige posten, grotendeels DSB.

De cost/income ratio, een belangrijke maatstaf voor de efficiƫntie van banken, steeg van 55,1 procent een jaar eerder naar 56,4 procent in het afgelopen kwartaal. In de eerste drie maanden van 2019 was dit nog 63,8 procent, maar dit was volgens ABN AMRO het gevolg van relatief hoge reguleringskosten in het eerste kwartaal. Indien die kosten uitgesmeerd zouden worden over het gehele jaar, dan bedroeg de ratio in het eerste kwartaal 60,2 procent.

De kapitaalbuffer ,de zogeheten CET 1 ratio daalde naar 18,0 procent, in het zelfde kwartaal vorig jaar was dit nog 18,3 procent en in de eerste drie maanden van dit jaar 18,0 procent. ABN AMRO streeft naar een ratio tussen de 17,5 en 18,5 procent, maar zal dit aanpassen afhankelijk van de eisen van de toezichthouder in Basel.

Het interim-dividend werd vastgesteld op 0,60 euro per aandeel, een uitkering van 50 procent van de winst over het eerste halfjaar. "Ons kapitaal valt binnen de gestelde bandbreedte en we verwachten goed gepositioneerd te zijn om bij de publicatie van de jaarresultaten aanvullende uitkeringen van meer dan 50 procent van de winst te overwegen, aldus Kees van Dijkhuizen.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 07, 2019 03:05 ET (07:05 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.