*

Nieuws Binnenland

Goudprijs piekt door onrust op markt

woensdag 7 augustus 2019 16:48

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De goudprijs is woensdag gestegen naar het hoogste niveau in ruim zes jaar. Voor een zogeheten troy ounce (31,1 gram) moest voor het eerst sinds 2013 meer dan 1500 dollar worden betaald.

De piek hangt samen met de onrust op de aandelenmarkten. Veel beleggers kiezen daardoor veiligere bestemmingen voor hun geld, zoals goud of bepaalde valuta's. De goudprijs steeg dit jaar al met 17 procent.

Vooral de handelsonrust droeg zijn steentje bij aan de opmars van goud. Vorige week dreigde de Amerikaanse president met nog meer importheffingen op producten uit China. Het Aziatische land liet daarop de koers van de Chinese yuan oplopen en schortte inkopen van Amerikaanse landbouwproducten op.

Daarbij zakken de opbrengsten op staatsobligaties, normaal gesproken ook een zogenoemde safe haven voor beleggers, tot een historisch dieptepunt. De Amerikaanse centrale bank verlaagde zijn belangrijkste rentetarief al en alom wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank dat ook gaat doen.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)