*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: beperkte koersuitslagen in Amsterdam

vrijdag 9 augustus 2019 10:51

ArcelorMittal opnieuw gebeten hond.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdag gedurende de ochtend lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,6 procent op 545,60 punten.

"De financiële markten lijken weer enigszins te kalmeren na een paar onrustige handelsdagen", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. Wiersma noemde de koersdalingen van de afgelopen week wat overdreven. "Dit betekent echter niet dat we nu weer in één rechte lijn omhooggaan. De zorgen over de handelsoorlog zijn immers nog lang niet verdwenen", aldus Wiersma.

"En zolang het Twitteraccount van president Trump niet wordt geblokkeerd, zullen de financiële markten erg beweeglijk blijven."

In Duitsland bleek de export in juni flink te zijn gedaald. Na een stijging in mei, werd in juni voor 106,1 miljard euro aan Duitse goederen uitgevoerd. Dat kwam op maandbasis neer op een afname met 0,1 procent, maar op jaarbasis met maar liefst 8,0 procent. De import steeg in juni met 0,5 procent op maandbasis tot 89,3 miljard euro. Op jaarbasis daalde de import met 4,4 procent.

De Britse economie kromp in het tweede kwartaal met 0,2 procent op maandbasis. Op jaarbasis was er sprake van een stijging met 1,2 procent tegen 1,8 procent in het eerste kwartaal. De industriële productie in het Verenigd Koninkrijk daalde onverwachts, hoewel de krimp zeer beperkt was.

De groei in Japan kwam in het tweede kwartaal uit op 1,8 procent, na een stijging van 2,8 procent in het eerste kwartaal. Daarmee groeide Japan veel harder dan voorzien. Maar economen rekenen op tegenwind in de komende kwartalen. Belastingverhogingen zullen druk zetten op de consumptie, denkt econoom Yoshiki Shinke van Dai-ich Life. En het ondernemersvertrouwen wordt gedrukt door het handelsconflict tussen China en de VS.

Beleggers hebben vandaag verder oog voor onder meer de Amerikaanse producentenprijzen. In China daalden deze, terwijl de consumentenprijzen in een iets hoger tempo stegen.

De Amerikaanse olieprijs koerste vrijdagochtend 0,5 procent hoger Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1194.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gingen Adyen en Unilever aan kop met koerswinsten tot 0,2 procent. ABN AMRO en ArcelorMittal daalden met 3,1 tot 3,6 procent. ABN noteert vandaag ex-dividend. Daarnaast verlaagde UBS het koersdoel voor de bank van 19,90 naar 16,50 euro met een onveranderd Neutraal advies. De analisten besloten na de kwartaalcijfers van ABN AMRO om hun taxaties met 7 procent te verlagen, nu de inkomsten van de Nederlandse bank onder druk staan.

Jefferies verlaagde het koersdoel voor ING van 15,00 naar 13,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De vooruitzichten voor de Europese economie zijn somberder geworden, wat terug te zien is in de taxaties van Jefferies. Het aandeel verloor 1,0 procent.

In de Midkap schreef PostNL opnieuw 1,2 procent aan beurswaarde bij. Het aandeel steeg deze week flink na meevallende kwartaalcijfers. Aperam gaf 2,3 procent prijs.

Bij de kleinere aandelen wonnen Kiadis Pharma en Pharming 0,9 tot 2,2 procent. Van Lanschot verloor 1,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 09, 2019 04:51 ET (08:51 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.