*

Nieuws Binnenland

Vlakke opening Damrak voorzien na rood Wall Street

dinsdag 13 augustus 2019 08:13

Singapore stelt groeiverwachtingen bij.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting vlak van start.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een vlakke opening. Maandag sloot de index ook al vlak op 542,14 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,9 procent liet optekenen, tijdens een handelsdag met weinig nieuws.

Het aanhoudende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China woog maandagavond op het sentiment in New York, waar hoofdgraadmeter S&P 500 index 1,2 procent prijsgaf.

"De vrees dat het handelsconflict een recessie zal veroorzaken groeit", zei econoom Jan Hatzius van Goldman Sachs. De invloedrijke Amerikaanse zakenbank meldde in een notitie aan klanten te verwachten dat het conflict een negatief effect op de Amerikaanse economie zal hebben van 0,6 procent, vergeleken met 0,2 procent in een eerdere raming. Goldman verlaagde daarom zijn groeiprognose voor het vierde kwartaal voor het Amerikaans bruto binnenland product met 20 basispunten naar een groei van 1,8 procent.

Beleggers voorzien dat de Federal Reserve handelend zal optreden om het economische tij te keren, hetgeen een drukkend effect heeft op de rentes. Zo daalde het jaarlijkse rendement op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar maandag met bijna 10 basispunten tot 1,64 procent.

Banken zien hierdoor hun rente-inkomsten onder druk staan en onder meer Citigroup en Morgan Stanley zagen maandag op Wall Street ongeveer drie procent van hun beurswaarde verdampen.

Ook Singapore voelt de mondiale economische tegenwind. De welvarende stadstaat is zeer gevoelig voor internationale handelsstromen en het land wordt beschouwd als een goede barometer voor het economische klimaat in Aziƫ. Singapore stelde vannacht zijn groeiverwachtingen voor 2019 fors neerwaarts bij, van een verwachting van een groei in de range van 1,5 tot 2,5 procent, naar een range van 0 tot 1 procent.

"De ontnuchterende neerwaartse bijstelling van de groeivooruitzichten van Singapore voor 2019 is misschien wel het meest veelzeggende teken dat de wereld zich schrap zal moeten zetten voor economische tegenspoed, zelfs als het op beter hoopt", schreef Vishnu Varathan, marktstrateeg bij Mizuho Bank, vanochtend in een notitie.

Het nieuws uit Singapore kwam bovenop aanhoudende berichtgeving over onrust in Hong Kong. Maandag moest zelfs het vliegveld worden afgesloten vanwege demonstranten die minder Chinese inmenging eisen in de voormalige Britse kroonkolonie.

"De hardere opstelling van demonstranten nodigt uit tot een escalerende reactie van de overheid, dus het risico op een sterkere onderdrukking neemt duidelijk toe en dat heeft gevolgen voor de markt," zei Dariusz Kowalczyk, China-specialist bij Credit Agricole.

Vanochtend daalde de Hang Seng index in Hong Kong bijna twee procent. Cathay Pacific, een Aziatische luchtvaartmaatschappij gevestigd in Hongkong, gaf vier procent prijs. De beurs in Japan heropende na een feestdag met een verlies van meer dan een procent.

De september-future voor een vat ruwe olie steeg maandag 0,8 procent, ofwel 0,43 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,93 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1194.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Amerikaanse inflatie in juli en de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index. Met name dit laatste cijfer kan de markt in beweging zetten. Morgen wordt het Duitse groeicijfer voor het tweede kwartaal vrijgegeven en analisten rekenen op een krimp van de economie van 0,3 procent op jaarbasis.

Bedrijfsnieuws

TKH boekte in de eerste zes maanden van 2019 een omzet van 753 miljoen euro, hetgeen op jaarbasis een stijging betekende van 3,5 procent of 0,1 procent autonoom. ING mikte voorafgaand aan de cijfers op 833 miljoen euro. Het EBITA-resultaat daalde met 8,8 procent tot 77,6 miljoen euro door hogere kosten ter voorbereiding op de verwachte groei in het tweede halfjaar.

Pharming sloot een ontwikkelingssamenwerkings- en licentieovereenkomst met Novartis voor het ontwikkelen en commercialiseren van een medicijn voor de behandeling van APDS. Pharming verricht een vooruitbetaling aan Novartis van 20 miljoen dollar.

Kendrion heeft over het tweede kwartaal van 2019 de omzet verder zien teruglopen. Het bedrijf gaf dinsdag aan dat de vooruitzichten in de automotivesector zwak blijven, terwijl de industriƫle sector in de eerste maanden van het jaar een gematigde zwakte lieten zien, die in de loop der tijd steviger werd.

WDP verkocht de Marie Thumas-fabriek in Leuven aan de projectontwikkelaar Revive. Financiele details werden niet vrijgegeven. Revive zal volgens Het Laatste Nieuws de fabriek in de komende jaren verbouwen tot een duurzame site van ongeveer 30.000 vierkante meter met ruimte voor cultuur, ondernemen, wonen en ontspanning.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 1,2 procent tot 2.882,67 punten, de Dow Jones index verloor 1,5 procent op 25.896,44 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent lager op 7.863,41 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 13, 2019 02:13 ET (06:13 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.