*

Nieuws Binnenland

VERBETERING: Investeringen LeasePlan nemen hap uit winst (3)

woensdag 14 augustus 2019 07:58

C o r r e c t i e: 14 miljoen ipv 1 miljoen in 2e alinea

AMSTERDAM (AFN) - LeasePlan heeft zijn winst in het voorbije tweede kwartaal fors zien dalen. De verslechtering van het resultaat heeft volgens de Nederlandse autoleasemaatschappij te maken met investeringen in IT en in occasionmarktplaats CarNext.

De nettowinst zakte in het kwartaal met bijna 80 procent tot 31,8 miljoen euro. De extra investeringen van ongeveer 14 miljoen euro hebben te maken met de grote toekomst die het bedrijf voorziet voor deelauto's en andere veelal digitale diensten die vallen onder de noemer car-as-a-service. De huidige systemen zijn daarvoor niet geschikt. Dat zorgt voor een afboeking van 92 miljoen euro.

LeasePlan denkt dat mensen in de komende 5 tot 10 jaar steeds minder vaak een auto in bezit zullen hebben, maar in plaats daarvan een bedrijf een maandelijks bedrag zullen betalen om alle zorgen uit handen te nemen. Naast leasen en private lease horen daar ook deelauto's bij. Zo lanceerde het bedrijf al de app Tess waarmee klanten hun leasebak kunnen verhuren.

Over de toekomst van CarNext is nog geen knoop doorgehakt. In de tussentijd blijft LeasePlan investeren in het platform met als doel het belangrijkste aan- en verkoopplatform in Europa voor gebruikte auto's te creƫren. Het onderdeel wordt zo veel mogelijk als losse bedrijfstak neergezet. De verkopen via het platform aan consumenten stegen met ruim een derde.

De omzet van LeasePlan, dat vorig jaar een beursgang afblies, steeg licht van 2,4 miljard naar 2,5 miljard euro. Het grootste deel van de inkomsten is vooralsnog nog afkomstig van leasen, maar ook de verkoop van auto's leverde eveneens meer geld op.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)