*

Nieuws Binnenland

Staatsleningen VS triggeren verkoopgolf op Damrak

woensdag 14 augustus 2019 18:03

ArcelorMittal en Fugro leiden afdaling.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hard onderuitgegaan, nadat de Amerikaanse markt voor staatsleningen een recessiesignaal blies dat niet meer werd gehoord sinds de kredietcrisis van 2008.

De AEX-index daalde 1,6 procent tot 536,66 punten, de Midkap-index leverde 2,3 procent in en de Smallcaps verloren 1,3 procent in waarde.

Het verontrustende signaal was een zogeheten inversie van de rentecurve voor Amerikaanse staatsleningen. De tienjarige rente, die normaal gesproken hoger is dan de de tweejarige, zakte daar woensdag onder. Dat gebeurde voor het laatst in 2007. Een omgekeerde rentecurve zet het verdienmodel van banken op zijn kop en wordt gezien als een heraut van recessie.

Ton Simonts, de Senior Financial Economist van KBC, zette vraagtekens bij deze verklaring. Ik weet dat er veel spel over gemaakt wordt, maar dit bevestigt wat we al zes maanden weten, namelijk dat het niet goed gaat met de economie", stelde de econoom. De inverse rentecurve is eerder het gevolg van dat slechte nieuws, dan andersom.

Wel viel het moment van inversie opvallend precies samen met het moment waarop de koersen zakten. "Dit lijkt mathematisch te zijn. Blijkbaar zijn er veel algoritmes op ingesteld."

Simonts merkte hij op dat dat in het verleden financiƫle markten meestal pas zes tot acht maanden na het moment van de inversie in de problemen komen, als de rente weer op gaat lopen. Hij ziet de bewegingen van woensdag als een 'perfect storm', waarin het waarschuwingssignaal op de obligatiemarkt samenviel met nieuwe bewijzen dat de Duitse industrie blijft krimpen en ook de Chinese economie verder afzwakt.

Na jaren groei is een krimp van 0,1 procent in Duitsland overigens meer een stabilisatie dan dat "de poorten van de hel opengaan", relativeerde de econoom de neergang bij de oosterburen.

De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal een fractie ten opzichte van het eerste kwartaal, al was er op jaarbasis nog altijd 0,4 procent groei. Dit viel mee: economen rekenden op 0,2 procent.

Dinsdag schoten de beurzen in Europa en de VS nog omhoog op het nieuws dat de Amerikaanse regering een ronde nieuwe importheffingen voor China gedeeltelijk uitstelt tot 15 december. Ook bij die euforische reactie zette Simonts zijn vraagtekens. "Wij rekenen niet echt op een handelsdeal tussen de VS en China. De markt is zeer volatiel, maar er was de afgelopen dagen eigenlijk niet veel nieuws."

De daghandelaren konden intussen wel goed verdienen. "En de computertjes", merkte Simonts op.

De euro/dollar noteerde op 1,1142. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1175 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1188 op de borden. De olieprijzen daalden met 1,3 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen hield het defensieve aandeel Unilever het droog met een koerswinst van 1,4 procent. Ook maaltijdbezorger Takeaway.com perste er een plus uit. Verder was het kommer en kwel.

De gebruikelijke fondsen werden hard geraakt. ArcelorMittal sloot zelfs 8 procent lager en ook de financials en de halfgeleidersector moesten het ontgelden. ASML verloor 4 procent. "Het is "shooting from the hip' wat beleggers doen", zei Simonts. Alles wat evident is wordt gespeeld."

Aegon en NN Group gaven ruim 2 procent prijs. De twee verzekeraars publiceren donderdag hun kwartaalcijfers. Ook betaaldienstverlener Adyen voegde zich bij het kopgroepje met financials in de afdaling met een min van ruim 3 procent. ABN AMRO bleef achter en sloot nagenoeg vlak.

In de Midkap gooiden beleggers Fugro, dienstverlener aan de offshore olie-industrie, van de klif. Het aandeel sloot 7 procent lager. In het maritieme segment vingen ook Boskalis en SBM Offshore flinke klappen.

PostNL zag een openingswinst van 3 procent verdampen en sloot 3 procent lager. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelde dat het postbedrijf de tarieven voor het versturen van brieven en pakketten volgend jaar met 16,4 procent mag verhogen.

WDP was de spreekwoordelijke witte raaf in de Midkap-index met een plus van 2 procent. Op de lokale markt werd voetbalclub Ajax beloond met een plus van 2 procent voor het uitschakelen van de Griekse tegenstrever PAOK in de voorronde van de Champions League.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenindices daalden woensdag ruim 2 procent rond sluitingstijd in Amsterdam. Technologiebeurs Nasdaq verloor 2,5 procent, de S&P500 ging onderuit met 2,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 14, 2019 12:03 ET (16:03 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.