*

Nieuws Binnenland

NN worstelt met kostenbesparingen (2)

donderdag 15 augustus 2019 08:02

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

AMSTERDAM (AFN) - Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) wist in het tweede kwartaal, anders dan in eerdere kwartalen, de kosten niet omlaag te krijgen. Financieel directeur Delfin Rueda van de verzekeraar waarschuwde dat het verlagen van de kosten in de toekomst naar verwachting trager zal verlopen, mede doordat NN meer moet uitgeven om te kunnen groeien.

NN realiseerde in het tweede kwartaal 306 miljoen euro aan kostenbesparingen ten opzichte van het ijkpunt in 2016. Een kwartaal eerder was er sprake van 310 miljoen euro aan structurele besparingen. De verzekeraar streeft ernaar om de kostenbasis ten opzichte van 2016 met 400 miljoen euro te verlagen. In zowel het laatste kwartaal van vorig jaar als het eerste kwartaal van dit jaar lukte het NN om de kosten met 20 miljoen euro ten opzichte van 2016 te minderen.

De operationele winst in het afgelopen kwartaal zakte tot 445 miljoen euro van 508 miljoen euro in het dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Rueda kampte NN met tegenvallende inkomsten uit een deel van zijn beleggingen en ontving het herverzekeringsbedrijf hogere claims. Bij dat laatste onderdeel vielen vooral de vergoedingen voor invaliditeitsverzekeringen tegen. Ook kreeg de verzekeraar te maken met hogere claims uit een zogeheten legacyportefeuille.

De nettowinst dikte wel aan tot 606 miljoen euro, tegen 463 miljoen euro een jaar geleden. Het Nederlandse schadeverzekeringentak deed goede zaken. Ook de Europese activiteiten en de levensverzekeringen in Japan boekten een beter resultaat.

De belangrijke kapitaalbuffer (Solvency II) liep terug tot 210 procent. Dat was in het voorgaande kwartaal nog 213 procent. De verzekeraar wijt de daling aan ongunstige marktbewegingen en het aangekondigde dividend. De aandeelhouders worden beloond met 0,76 euro per aandeel. Dat is in totaal 252 miljoen euro.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)