*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen in de plus

maandag 19 augustus 2019 15:52

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam stond maandagmiddag duidelijk op winst. Ook elders in Europa was het sentiment positief. Beleggers hopen op extra stimuleringsmaatregelen van centrale banken wereldwijd. Veel zal afhangen van de uitkomsten de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week. Ook de mildere toon in de handelsvete tussen China en de VS deed de graadmeters goed.

De AEX-index stond kort na de openingsbel in New York 1,2 procent in de plus op 548,17 punten. De MidKap won 2 procent tot 803,91 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,5 procent vooruit.

Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalfabrikant ArcelorMittal met een winst van 4,7 procent. IMCD (min 1,9 procent) zette de daling voort en was opnieuw de sterkste daler. De Rotterdamse chemicaliëndistributeur kelderde vrijdag al dik 15 procent na een tegenvallend handelsbericht.

Midkap

In de MidKap voerde metalenspecialist AMG de stijgers aan met een plus van 5 procent. Ook roestvrijstaalproducent Aperam (plus 4 procent) stond bij de koplopers. Sowieso was het een goede dag voor grondstofbedrijven. Zo won Outokumpu in Helsinki 3,5 procent en in Frankfurt stonden Salzgitter en ThyssenKrupp op ruime winsten.

Air France-KLM klom in Amsterdam 2,9 procent na een adviesverhoging door Citi. De Franse krant La Tribune meldde daarnaast dat bij de Franse tak van Transavia wordt gezind op nieuwe werkonderbrekingen. BAM won 1,7 procent. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft het bouwbedrijf om opheldering gevraagd over de laatste tegenvallers en de vooruitzichten.

Norwegian Air

In Oslo steeg Norwegian Air 5,1 procent. De noodlijdende Noorse luchtvaartmaatschappij verkoopt zijn gehele belang in bankbedrijf Norwegian Finans Holdings om de balans te versterken. In Brussel daalde Bpost 0,9 procent. Het Belgische postbedrijf bevestigde dat topman Koen Van Gerven eind februari vertrekt. Dat is een jaar vóór het einde van zijn zesjarige termijn.

De euro was 1,1097 dollar waard tegen 1,1095 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 55,80 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer op 59,42 dollar per vat.