*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Positieve stemming op beurzen

woensdag 21 augustus 2019 11:45

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wonnen woensdag terrein, na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers waren positief gestemd voorafgaand aan de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag worden vrijgegeven. Op het Damrak vielen de resultaten van automatiseerder ICT in goede aarde, terwijl bouwer Heijmans lager werd gezet na publicatie van de halfjaarcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent hoger op 550,74 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 806,01 punten. De beursgraadmeters Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 1,6 procent bij.

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 2,8 procent. ABN AMRO stond een fractie lager en was de enige daler. In de MidKap ging chipbedrijf Besi aan kop met een plus van 2,6 procent. Vastgoedbedrijf WDP stond onderaan met een min van 0,6 procent.

Bij de kleinere bedrijven daalde Heijmans 1,9 procent. De bouwer sloot de eerste jaarhelft af met meer winst op een lagere omzet. ICT Group steeg bijna 7 procent. De automatiseerder zag de omzet in de eerste jaarhelft flink groeien.

Sif zakte 2,6 procent. Het Amerikaanse windmolenpark Vineyard Wind in Massachusetts waar de funderingsspecialist aan meewerkt, loopt vertraging op. Of de vertraging financiƫle gevolgen heeft voor Sif, wordt pas in de komende weken duidelijk.

Op de lokale markt steeg Kardan 10 procent. De Israƫlische investeringsmaatschappij heeft een voorlopige overeenkomst getekend met een investeerder over een mogelijke deelneming in dochterbedrijf Tahal. Beter Bed was opnieuw een opvallende stijger met een plus van 8,1 procent. De beddenverkoper won een dag eerder al 14 procent.

Pandora zette de opmars voort en klom 13,5 procent in Kopenhagen. De Deense sieradenverkoper won een dag eerder al ruim 10 procent na een positief handelsbericht.

De euro was 1,1095 dollar waard, tegen 1,1090 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 56,64 dollar. Brentolie werd 1,3 procent duurder op 60,79 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)