*

Nieuws Binnenland

BEURZEN AEX hoger na uitstel importtarieven (2)

donderdag 12 september 2019 09:41

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine winsten zien. Alle ogen zijn gericht op de Europese Centrale Bank (ECB), die naar verwachting later op de dag nieuwe stimuleringsmaatregelen zal ontvouwen. Het uitstel van de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen zorgde daarnaast voor optimisme op de beursvloeren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 575,02 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 836,21 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,3 procent.

Aan het handelsfront kondigde president Donald Trump aan de hogere importheffingen op 250 miljard dollar aan Chinese producten, die hij per 1 oktober wilde invoeren, op te schorten tot 15 oktober. China overweegt daarnaast de import van Amerikaanse landbouwproducten weer vrijuit toe te staan. De twee landen zullen binnenkort de handelsgesprekken hervatten.

Sterkste stijgers in de AEX waren chipmachinemaker ASML en biotechnoloog Galapagos met een winst van 1,3 procent. ABN AMRO sloot de rij met een verlies van 0,9 procent.

In de MidKap stond SBM Offshore onderaan met een min van ruim 2 procent. De maritiem oliedienstverlener heeft volgens Zembla in 2018 een ernstig vervuild schip laten slopen in India. De gastanker bevatte zeer hoge concentraties kwik en het bedrijf was door een gespecialiseerd bureau gewaarschuwd dat werknemers tijdens het sloopwerk kwikdampen konden inademen. Metalenspecialist AMG ging aan kop met een plus van 1,7 procent.

In Brussel klom AB InBev 4 procent. De bierbrouwer blaast zijn plannen om zijn Aziatische activiteiten naar de beurs in Hongkong te brengen nieuw leven in. Deze werden enkele maanden geleden nog afgeblazen. Rovio Entertainment kelderde ruim 23 procent in Helsinki. De Finse maker van het tien jaar oude mobiele spelletje Angry Birds heeft zijn verwachtingen voor het hele jaar verlaagd.

De euro was 1,1015 dollar waard, tegen 1,1000 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 55,99 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,4 procent tot 61,04 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)