*

Nieuws Binnenland

Update: ECB kondigt nieuwe stimuleringen aan

donderdag 12 september 2019 14:04

Depositorente naar 0,50 procent negatief.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft donderdag conform verwachting de depositorente verlaagd en een nieuwe QE aangekondigd. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

Vanaf 1 november gaat de ECB maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties opkopen. Dit zal gebeuren zolang als nodig is, aldus de centrale bank. De opkopen zullen kort voor de ECB de rente weer verhoogd, gestaakt worden.

Het belangrijkste rentetarief bleef staan op 0,00 procent, maar de depositorente werd verlaagd van 0,40 procent negatief naar 0,50 procent negatief. Aan de strafrente werd ook niet getornd, die bleef 0,25 procent.

De centrale bank merkte op dat de basisrentetarieven van de ECB op hun huidige niveau of lager zullen blijven, en in ieder geval zo lang als nodig is om de inflatievooruitzichten voldoende in de buurt te brengen van een niveau onder maar dicht bij 2 procent. Eerder zei de ECB nog dat de basisrentetarieven "ten minste de gehele eerste helft van 2020 op hun huidige niveau of lager blijven".

Ook kondigde de ECB aan de voorwaarden van de TLTRO aan te passen "om gunstige kredietvoorwaarden" te garanderen.

Tot slot kwam de ECB met een tiered systeem voor de depositorente. Dit betekent dat slechts een deel van de liquiditeit van banken belast wordt tegen het negatieve tarief.

Marktanalist Neem Aslam van ThinkMarkets meent dat Draghi "de grote bazooka" heeft afgevuurd.

Om half drie licht voorzitter Mario Draghi het rentebesluit toe.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 12, 2019 08:04 ET (12:04 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.