*

Nieuws Buitenland

EU versoepelt begrotingsbeleid

dinsdag 13 januari 2015 20:23

AMSTERDAM (Dow Jones)--De Europese Unie (EU) gaat zijn begrotingsbeleid versoepelen, een actie die landen als Frankrijk en Italie meer tijd moet geven om hun tekort terug te dringen tot de Europese 3%-norm.

De Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU en de overkoepelende toezichthouder op de nationale begrotingen, kondigde dinsdag een nieuw beleid aan waarmee het de begrotingsregels van de Unie zal gaan afdwingen.

Regels op basis waarvan de begrotingen van de lidstaten eigenlijk onder de 3% van het bruto binnenlands product (bbp) uit zouden moeten komen. Tijdens de crisis werden EU-lidstaten gedwongen om te snijden in het begrotingstekort om deze norm ook te bereiken, maar sinds de piek in 2012 stelt de Commissie zich soepeler op: een houding die nu ook formeel wordt vastgelegd.

Het boek voor de Europese begrotingsregels "is de hoeksteen van Europees economisch bestuur", zei vice voorzitter van de Commissie, Valdis Dombrovskis, dinsdag. "We zorgen er voor dat die regels op een intelligente, effectieve en geloofwaardige manier worden toegepast."

Onder het versoepelde beleid mogen landen gaan afwijken van eerder gemaakte afspraken wat betreft het terugdringen van begrotingstekorten, mits ze "structurele hervormingen" doorvoeren. Deze regel zou in het bijzonder Parijs helpen, want de Franse regering heeft er momenteel gezien de zwakke economische groei en hoge werkloosheid baat bij om een hoger dan toegestaan begrotingstekort te hebben.

Frankrijk zou mogelijk zelfs de ruimte kunnen krijgen om nog niet doorgevoerde hervormingen uit te stellen, mits deze "duidelijk gespecificeerde maatregelen en geloofwaardige en haalbare tijdslijnen voor het aannemen en implementeren bevatten", aldus de Commissie.

De nieuwe begrotingsregels staan het verder toe dat economieen flink onder hun potentieel mogen functioneren, wanneer er bijvoorbeeld een hoge werkloosheid en onbenutte fabriekscapaciteit is, om zo hun begrotingstekort op een lager tempo te laten slinken. Economieen in "zwaar weer" - waar het gat tussen de daadwerkelijke economische output en de potentiele output tussen de -3 en -4% van het bbp ligt, hoeven hun tekort zelfs helemaal niet terug te dringen, of met slechts 0,25% van het bbp als de staatsschuld boven de 60% ligt.

Italie valt in die categorie, met een output gat van -3,4% en een staatsschuld van 130% van het Italiaanse bbp. Dit zou betekenen dat Rome niet meer bezuinigingen hoeft door te voeren, dan hetgeen al in de begroting voor dit jaar is vastgelegd.Door Matthew Dalton; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

January 13, 2015 14:23 ET (19:23 GMT)