*

Nieuws Buitenland

Olieprijs zakt verder weg

dinsdag 13 januari 2015 21:52

AMSTERDAM (Dow Jones)--De olieprijs zakte dinsdag naar een nieuw meerjarig dieptepunt en sloot opnieuw rond het laagste niveau in bijna 6 jaar. Beleggers blijven bezorgd over de overvloedige voorraad tegenover een veel lagere vraag en de weigering van de Opec om zijn productieplafond te verlagen.

De februarifuture voor een vat ruwe Nymex olie wist gedurende dag wel weer wat op te krabbelen, maar daalde ten opzichte van het slot een dag eerder toch 18 dollarcent (-0,4%) tot $45,89, het laagste niveau sinds april 2009. Een vat Brent-olie voor maart verloor ruim $1 (-2,1%) en kwam onder de $48 per vat.

Dinsdag verklaarde de minister van olie van de Verenigde Arabische Emiraten dat de Organisatie van olie-exporterende landen, de Opec, bij zijn besluit blijft om het productieplafond van 30 miljoen vaten per dag te handhaven. Dat zette extra druk op de olieprijs, waardoor niet werd geprofiteerd van sterke importdata uit China.

"[Opec] kan een bepaalde prijs niet blijven beschermen, dat is niet het enige doel van de Opec", zei Suhail Mohamed Faraj al-Mazrouei dinsdag tijdens een evenement in Abu Dhabi.

Volgens hem heeft het tijd nodig voor de olieprijs zich stabiliseert maar of dit twee of drie jaar duurt, zou volgens de minister afhangen van hoe rationeel olieproducenten zijn. Volgens hem is het aan Amerikaanse schalie-olie producenten om een bodem te stellen aan de olieprijs.

"Olie stapelt zich nog steeds op", concludeert analist Thina Saltvedt van Nordea Bank Norge. "Het sentiment blijft negatief zolang er geen aanpassing komt in de productie."

De Amerikaanse Energy Information Administration maakte dinsdag in zijn maandrapport bekend te verwachten dat de Nymex benchmark olieprijs dit jaar gemiddeld op $54,58 uitkomt, van $93,26 in 2014 en onder de $62,75 waar de EIA in december nog van uit ging.

"De EIA verwacht dat de wereldwijde olievoorraden in 2015 verder zullen stijgen en dit blijft neerwaartse druk zetten op de olieprijzen", aldus de Amerikaanse overheidsorganisatie. De internationale voorraden zouden dit jaar gemiddeld op 92,97 miljoen vaten per dag uit moeten komen, en de vraag daaronder met 92,39 miljoen vaten per dag. Pas in 2016 komen vraag en aanbod weer wat dichter bij elkaar, verwacht de EIA.Door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

January 13, 2015 15:52 ET (20:52 GMT)