*

Nieuws Buitenland

Wall Street sluit flink hoger

woensdag 10 juni 2015 22:40

AMSTERDAM (Dow Jones)--Wall Street is woensdag flink gestegen waarbij met name tech- en financiele aandelen in de lift zaten en de markten wat hoopvoller gestemd leken over een mogelijk eind aan de impasse rond Griekenland.

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 1,3% hoger op 18.000,40 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1,2% tot 2.105,20 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 1,3% won tot 5.076,69 punten.

De winsten werden woensdag breedgedragen, waarbij alle 30 componenten van de Dow Jones-index stegen, net als alle 10 sectoren van de S&P. Tech-fondsen herstelden na een recente dip, maar ook banken en andere financials zaten in de lift, met name vanwege de verwachting dat de stijgende yields op obligaties gunstig zijn voor de bedrijfswinsten van banken. De KBW Nasdaq Regional Banking index, een graadmeter voor regionale Amerikaanse banken, steeg woensdag tot een nieuw hoogtepunt. Grote banken als Goldman Sachs (+1,9%), JP Morgan (+1,6%) en Morgan Stanley (+2%) sloten allen hoger.

"Je zag woensdag duidelijk meer vraag, nadat het een paar dagen rustig was", volgens handelaar Michael Antonelli van Robert W. Baird.

Wat woensdag ook positief was voor de markten, waren de relatief positieve berichten rondom Griekenland. Athene en zijn kredietverstrekkers zouden iets dichter bij een compromis zijn voor de schuldenproblematiek van het land. Hierdoor stegen de aandelenmarkten in Europa ook, na zes sessies van verliezen.

"De zorgen zijn na maandag en dinsdag wat weggenomen en er is meer hoop op een deal", stelt vermogensbeheerder Sahak Manuelian van Wedbush Securities. "Dat zien de markten als positief."

Het flinke herstel van woensdag maakt een eind aan een dip die zich vanaf eind mei inzette. Die dip werd deels gestimuleerd door de onzekerheid over wanneer de Federal Reserve de rente gaat verhogen. Hoewel die zorgen blijven, zorgde de recente verkoopgolf ervoor dat zich nu wat weer wat beleggers in de markt melden, aldus handelaren. Bovendien waren de macrodata in de afgelopen dagen wat beter, hetgeen de hoop voedt dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om een hogere rente aan te kunnen.

De olieprijs is woensdag gestegen tot het hoogste niveau van 2015, dankzij een sterker dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden en een zwakkere dollar.

De julifuture voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange uiteindelijk 2,1%, of $1,29 hoger op $61,43.

De olievoorraden in de Verenigde Staten zijn vorige week verder afgenomen, zo bleek woensdagmiddag uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration. Na maanden van stijgingen, zijn de voorraden sinds mei alleen maar gedaald.

De voorraden ruwe olie daalden in de week eindigend op 5 juni met ruim 6,8 miljoen vaten, waar werd gerekend op een veel kleinere afname van slechts 1,8 miljoen vaten.

Door de hogere olieprijzen, zaten energie-aandelen woensdag ook de in de lift: Exxon Mobil won 0,8%, Halliburton ging 2,1% omhoog en Chevron sloot 1,4% hoger.

Netflix steeg woensdag 4%, nadat aandeelhouders akkoord gingen met een voorstel om het aantal uit te geven aandelen te verhogen, wat zou kunnen duiden op een aandelensplitsing.

Amerikaanse staatsobligaties zijn lager gesloten, waarbij de yield op tienjarige leningen steeg tot het hoogste niveau in negen maanden op 2,49%. De dollar is woensdag na een dip alsnog gestabiliseerd ten opzichte van de euro op $1,1328.Door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

June 10, 2015 16:40 ET (20:40 GMT)