*

Nieuws Buitenland

Dijsselbloem: Wanbetaling IMF geeft recht opeisen Griekse schuld

donderdag 2 juli 2015 10:34

AMSTERDAM (Dow Jones)--De betalingsachterstand die Griekenland heeft aan het IMF, door niet te voldoen aan de betaling van EUR1,5 miljard op 30 juni, geeft het recht aan de eurozonelanden om hun leningen aan Griekenland per direct op te eisen. Dat stelt minister van Financien en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem in een verslag aan de Tweede Kamer over de Eurogroep-vergadering van 30 juni en 1 juli.

De Eurogroep heeft besloten om dit recht voor te behouden, maar kan op ieder moment gebruik maken van dit recht, stelt de voorzitter van de Eurogroep in het Kamerstuk.

Het EFSF-steunprogramma aan Griekenland eindigde dinsdag 30 juni, zonder dat er een akkoord werd bereikt over verlenging of een nieuw financieringsprogramma.

Een nieuw verzoek van de Griekse premier Alexis Tsipras voor een nieuw financieringspakket van het ESM werd ingediend op 30 juni, gevolgd door voorwaarden waaronder Griekenland akkoord zou kunnen gaan met een dergelijk nieuw leningenpakket.

Dit verzoek en deze voorwaarden zijn door de Eurogroep-vergadering op 1 juli besproken. Omdat deze voorwaarden niet passen in het kader van de afspraken van de Eurogroep van 20 februari, heeft de Eurogroep enkel kennis genomen van de voorstellen van de Griekse regering, schrijft Dijsselbloem aan de Tweede Kamer.Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

July 02, 2015 04:34 ET (08:34 GMT)