*

Nieuws Buitenland

Draghi: ECB koopt geen slechte Italiaanse leningen

maandag 15 februari 2016 16:27

AMSTERDAM (Dow Jones)--De Europese Centrale Bank (ECB) gaat geen herverpakte leningen met betalingsachterstanden opkopen van Italiaanse banken, zegt president Mario Draghi maandag tegen het Europees parlement.

Persbureau Reuters schreef maandag dat de ECB zou overwegen zulke herverpakte leningen te accepteren als onderpand, dan wel deze op te kopen als onderdeel van het QE-opkoopprogramma.

Draghi ontzenuwde dat er sprake zou zijn van opkopen, en benadrukt dat er slechts werd gesproken over het accepteren van zulke obligaties als onderpand, in ruil voor contanten. Dit zou overeenkomstig de bestaande praktijk zijn van de ECB om zogeheten 'asset backed securities' of ABS op basis van bankleningen als onderpand te accepteren.

De aandelen van Italiaanse banken staan onder druk, vanwege de grote hoeveelheid probleemleningen die ze op de balans hebben staan. Vorige maand kondigde de Italiaanse regering aan een overheidsgarantie te zullen geven op deze leningen, tegen een marktconform tarief. Dit zou institutionele beleggers over de streep moeten trekken om deze probleemleningen, uiteraard tegen een flinke korting. Dat zou ruimte moeten creeren voor de Italiaanse banken om nieuwe leningen te verstrekken en zo de economische groei te ondersteunen.Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

February 15, 2016 10:27 ET (15:27 GMT)