Nieuws Buitenland

ECB-lid: zwakke inflatie kan leiden tot recessie in eurozone

Vrijdag 19 februari 2016 08:00 BRUSSEL (Dow Jones)--Als de inflatie in de eurozone blijft staan op het huidige lage niveau van rond de 0%, dan kan dit leiden tot een nieuwe recessie in het valutablok.
Hiervoor waarschuwde bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de gouverneur van de Nationale Bank van Belgie, Jan Smets donderdagavond bij de presentatie van het jaarverslag van de Belgische centrale bank.
In 2015 stegen de consumentenprijzen in de eurozone helemaal niet, aldus Smets, en wanneer de inflatie te lang op zo'n ultralaag niveau blijft, kan dit het herstel van de economie van de muntunie in de weg zitten.
Binnen de eurozone zit de economische activiteit nog altijd niet op het niveau van voor de crisis, waardoor de consumentenuitgaven worden gedrukt, stelt het jaarverslag van de Belgische centrale bank. De aanzienlijke daling van de grondstofprijzen, en dan in het bijzonder olie, leidde vorig jaar tot nul inflatie.
Op de lange termijn kan een te lage inflatie leiden tot een tragere groei, "of zelfs deflatie en recessie", aldus Smets, omdat de schulden van huishoudens, lidstaten en banken te omvangrijk worden om te dragen.
De ECB streeft in de regel naar een prijsstabiliteit van rond de, maar net niet onder de 2%; een niveau dat al jaren niet wordt bereikt. Daarom werd vorig jaar een EUR60 miljard bedragend maandelijks obligatie-opkoopprogramma ingezet en werd de depositorente verlaagd tot onder de nul. De herfinancieringsrente ging naar het historisch lage niveau van 0,05%.
"De ECB heeft ons gered van een recessie, maar ik ben ervan overtuigd dat het niet voldoende is om onze problemen op te lossen", zei Smets donderdag. Hij is er niet zeker van dat een verdere verlaging van de rentes voldoende is, en roept dan ook op tot aanvullende stimuleringsmaatregelen om de groei in de eurozone aan te zwengelen.
"Er zit een beperking op het verlagen van de reele rente", aldus het ECB-bestuurslid, "en het is cruciaal dat de ECB hier rekening mee houdt." Volgens Smets kunnen lage rentes ook leiden tot financiele bubbels en stimuleert het riskant beleggingsgedrag.
De volgende beleidsbijeenkomst van de ECB vindt op 10 maart plaats. De verwachting is dat de centrale bank de geldkraan dan verder open draait.

Door Matthias Verbergt; vertaald en bewerkt door Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com

(END) Dow Jones Newswires
February 19, 2016 02:00 ET (07:00 GMT)

Reacties

 • nuchter je heb volkomen gelijk in wat je zegt

  jan 19 februari 2016 11:35:20
 • Recessie !!!!! Ik heb dat woord vaker gehoord, maar werd onder het tapijt geveegd. Nu plotseling steekt het de kop weer op, waarom?? Het ging toch zo goed? Wat een prietpraat !

  PietUl 19 februari 2016 09:53:02
 • |Jeff: volledig mee akkoord maar er gebeurt juist het omgekeerde, men gaat de mensen nog meer geld uit hun zakken kloppen. Men geeft zogezegd de lage inkomens meer voordeel maar later blijkt dat deze i.p.v meer te ontvangen minder krijgen. Volksverlakkerij is de handelswijze van de politiekers.

  Nuchter 19 februari 2016 09:16:26
 • Aanvullende stimuleringmaatregelen.... Als er nu een ding is gebleken dan is het wel dat al die maatregelen niets uithalen. De koopkracht van de consument moet omhoog zodat er weer meer uitgegeven kan worden.

  Jeff 19 februari 2016 08:31:31

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed