*

Nieuws Buitenland

Beursplatform Nxchange passeert bank en broker

donderdag 14 april 2016 07:38

Revolutionaire directbeurs laat bedrijven zelf kapitaal aantrekken.Op de nieuwe beurs Nxchange, die donderdag wordt gelanceerd, kunnen bedrijven met Europese groeiplannen vanaf vandaag kapitaal ophalen door zelf verhandelbare effecten te plaatsen, zonder tussenkomst van een bank of broker. Dit maakt het bedrijf donderdag bekend.

De innovatieve nieuwe beurs, die non-stop open zal zijn, garandeert transparantie en veiligheid in een gereguleerde omgeving, terwijl bedrijven hun eigen netwerken en 'community' kunnen aanspreken om via de eigen website kapitaal aan te trekken. De kosten en complexiteit van een traditionele beursgang kunnen zo worden vermeden, terwijl het initiatief ook inspeelt op de behoefte om bedrijven en investeerders weer dichter bij elkaar te brengen.

Fastned, dat bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations voor elektrische auto's, is het eerste bedrijf dat een notering op de beurs krijgt en was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van Nxchange.

Bedrijven die eigen grote netwerken en communities hebben, blijken volgens het bedrijf prima in staat zelf investeerders te overtuigen om financiering te verstrekken. Daar speelt Nxchange op in met een decentrale beurs, die voldoet aan de strenge eisen op het uitgeven en verhandelen van effecten.

"In de tijd van sociale netwerken en nieuwe technologie is het logisch om ook voor effectenhandel met een oplossing te komen, waarbij bedrijven en investeerders, die elkaar al kennen, elkaar rechtstreeks kunnen vinden", aldus CEO en mede-oprichter Marleen Evertsz van Nxchange. "Bij het innovatieve ondernemingsklimaat van ons land hoort ook een innovatieve effectenbeurs."

De nieuwe beurs combineert naar eigen zeggen de goede elementen van crowdfunding met de voordelen van een gereglementeerde beurs. Anders dan crowdfundingplatforms kan op de beurs ook in de uitgegeven effecten worden gehandeld. Het bedrijf wordt daarmee een concurrent van andere traditionele beurzen, zoals Euronext en van alternatieve handelsplatforms zoals TOM.

Nxchange biedt een platform voor informatie-uitwisseling via Q&A's, financiële stukken, analistenrapporten, een discussieforum en informatie over het sentiment op social media. "Bedrijven die op Nxchange willen noteren kiezen voor ongekende transparantie, zodat investeerders een goed gefundeerde beleggingsbeslissing kunnen nemen", aldus Evertsz.

Evertsz maakte carrière bij handelshuis Optiver in de Verenigde Staten en startte in Nederland handelsplatform GoldRepublic op, inmiddels veelgebruikt in de retailmarkt voor fysieke edelmetalen. CFO van de nieuwe fintechbeurs is Geesje Boon, afkomstig van Today's Groep.

Voor de adviesraad, die de strategische richting van Nxchange waarborgt, trok CEO Evertsz een blik prominente ex-topmannen uit de financiële wereld open, met ING Direct-oprichter Hans Verkoren, voormalige Optiver-CEO Randal Meijer en ex-BinckBank CEO Koen Beentjes, die met Optiver handelsplatform TOM oprichtte.

De beurs wordt naar verwachting minder liquide dan de bekende platforms van Euronext en TOM, wat een minder gunstige prijsvorming inhoudt. Daardoor zou de beurs echter ook minder gericht zijn op daghandel en speculatie dan een traditionele beurs. Tegenover de lagere liquiditeit staat dat het bedrijf rechtstreeks zijn eigen investeerders kan aanspreken en dus minder afhankelijk is van de financiële industrie, met onder meer banken, brokers, fondsmanagers, durfinvesteerders en private equity.

Nxchange claimt bovendien het proces van de beursnotering aanzienlijk te hebben vereenvoudigd en zowel qua snelheid als qua kosten "zeer efficiënt" effecten te kunnen uitgeven, als een bedrijf aan de noteringsvoorwaarden voldoet. De belangrijkste zijn daarvan een goedgekeurde prospectus en jaarrekening en het voldoende aan de Corporate Governance Code.

Een vermoedelijk aansprekend onderdeel van de nieuwe beurs is dat er 24 uur per dag, zeven dagen per week, kan worden gehandeld, waarbij de transacties direct, 'in real time', worden afgehandeld. Dit kan alleen als de effecten en contanten op het moment van de transactie aanwezig zijn. De genoteerde effecten zitten in een depot bij depotbank Euroclear. Dit betekent ook dat deze effecten niet aan een andere beurs verhandelbaar zijn.

Een bedrijf kan peilen of er belangstelling is voor een emissie door zich aan te melden bij de community van Nxchange en zich via een juridische en financiële wasstraat klaarstomen voor een IPO, onder begeleiding van advocaten en accountants die daarvoor een vaste fee hanteren. Een emissie vanaf 1 miljoen euro is interessant, verwacht Nxchange, hoewel een emissie van 10.000 euro ook technisch mogelijk is.

Het bedrijf start donderdag met de eerste notering van Fastned om 11.00 uur. De beurs wil zich "pan-Europees positioneren", stelde Everts en verwacht dit jaar al naar een tiental noteringen te kunnen gaan.Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999(END) Dow Jones Newswires

April 14, 2016 01:38 ET (05:38 GMT)