Nieuws Buitenland

Fed-lid Rosengren waarschuwt voor risico van wachten met renteverhoging

Vrijdag 23 september 2016 16:39 Uitstel leidt tot aanzienlijke economische onbalans volgens Boston Fed voorzitter.
(ABM FN-Dow Jones) Wachten met het verhogen van de rente kan een risico zijn voor de economische groei in Amerika omdat daardoor een onbalans ontstaat die kan leiden tot een recessie. Dit zei de voorzitter van de Boston Fed Eric Rosengren vrijdag.
Rosengren was een van de dissidenten van het beleidscomité van de Federal Reserve die afgelopen woensdag tegen het handhaven van de huidige federal funds rate van 0,25 tot 0,50 procent stemde.
Vrijdag liet de centraal bankier in een verklaring weten dat het argument om de rente te verhogen "nu nog overtuigender is" omdat de arbeidsmarkt verkrapt en de werkloosheid op een niveau staat dat op de lange termijn niet houdbaar is.
Volgens Rosengren zou het economisch herstel nadelig beïnvloed kunnen worden wanneer het niveau van volledige werkgelegenheid te sterk voorbij wordt geschoten. Wanneer de werkloosheid te sterk daalt, dan komen er weer meer mensen op de arbeidsmarkt, maar dat is volgens Rosengren slechts tijdelijk en dit kan leiden tot een oververhitting van de Amerikaanse economie, waardoor de inflatie vervolgens toeneemt en de financiële markten onevenwichtig worden.
"Het verleden heeft uitgewezen dat zulke onevenwichtigheden zeer moeilijk op te lossen zijn voor de economie", aldus de voorzitter van de Boston Fed. "Sterker nog, dit heeft in het verleden geleid tot een recessie in plaats van een terugkeer naar een niveau van volledige werkgelegenheid. En om dan een zachte landing te bewerkstelligen lukt bijna nooit", waarschuwde Rosengren.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
(c) Copyright 2016 Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
(END) Dow Jones Newswires
September 23, 2016 10:39 ET (14:39 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed