Nieuws Buitenland

Britse bedrijven pleiten tegen harde brexit

Zaterdag 8 oktober 2016 17:13

LONDEN (ANP) - De Britse overheid moet luid en duidelijk aangeven dat ze niet van plan is de toegang tot de gemeenschappelijke Europese markt op te geven. Dat stelden vertegenwoordigers van het Britse bedrijfsleven zaterdag in een reactie op groeiende zorgen over een 'harde brexit', die kan leiden tot handelsbarrières tussen de Britten en de EU.

De Britten dreigen met een slecht handelsakkoord te worden opgescheept als wordt vastgehouden aan andere eisen in de onderhandelingen met de EU, waarschuwde werkgeversorganisatie CBI. Daarbij werd gewezen op het streven van de Britse overheid om in ieder geval een einde te maken aan het vrije verkeer van EU-burgers naar Groot-Brittannië.

,,We zouden graag zien dat de zwartste scenario's op dit vlak worden uitgesloten'', zei CBI-directeur Carolyn Fairbairn tegen de BBC. ,,Dat is urgent, met het oog op investeringsbeslissingen die nu worden genomen.''


Reacties

  • Toegang tot de geemnschappelijk Europese markt is een privilege wat hoort bij het EU lidmaatschap. Als je uit de EU wilt dan stap je dus ook uit de handelszone. Dat wisten de Britse politici ook voorafgaand aan het referendum en dat hadden ze duidelijk moeten maken aan de kiezers. In plaats daarvan hebben ze het alleen maar over de migranten gehad en daarmee de belangrijke dingen verzwegen. Jammer voor de Britten, aanvaard de consequenties van je keuze.

    Mario 10 oktober 2016 07:31:41
  • Tja, wie A zegt zal ook B moeten zeggen. En hoezo dreigen ze te worden "opgescheept" met een slecht handelsakkoord? Dat klinkt alsof Europa de boosdoener is en daar dus de schuld van krijgt. Het is heel eenvoudig: als je uit een club stapt, dan vervallen je plichten hieraan, maar óók je rechten! Ze willen wél de krenten uit de pap maar Europa zegt terecht nee. Dat de Britten dát blijkbaar maar moeilijk kunnen slikken is helemaal hún probleem. Ik mag zeer hopen dat Europa in deze zijn poot flink stijf houdt en niet opnieuw een uitzonderingspositie voor de Britten gaat maken en waar op den duur geheid weer aan getornd gaat worden door GB. Ze sluiten maar netjes aan bij b.v. de Noren...

    Henk 09 oktober 2016 07:34:53  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed