Nieuws Buitenland

Damrak start handelsweek in het groen

Maandag 10 oktober 2016 08:18 Cijferseizoen deze week van start.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdag licht lager, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend verdeeld noteren.
Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter nog ruim een procent lager na een licht tegenvallend Amerikaans banenrapport. Op weekbasis resteerde een verlies van 1,0 procent.
Deze week staat in het teken van de start van het cijferseizoen. Vandaag nabeurs zal Alcoa traditiegetrouw de start inluiden met de resultaten over het derde kwartaal. Het zwaartepunt op Wall Street ligt evenwel op vrijdag, wanneer de financiële giganten Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo de boeken openen. Op het Damrak staat de magistrale bereider Fagron voor woensdag geagendeerd, terwijl indexzwaargewicht Unilever donderdag cijfers vrijgeeft.
Daarnaast werpen de Amerikaanse verkiezingen hun schaduw vooruit. Vannacht eindigde een debat tussen de Democratische Hillary Clinton en de Republikein Donald Trump volgens politieke analisten onbeslist. Dit weekend moest Donald Trump echter diep door het stof na een uitgelekte tape met vrouwonvriendelijke uitspraken. Meerdere Republikeinse prominenten namen vervolgens publiekelijk afstand van hun partijkandidaat. Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam zal Wall Street deze ontwikkelingen waarderen doordat Trump als een slechte kandidaat voor de beurs wordt gezien, vanwege het risico op een stijgende rente en de invoering van protectionistische maatregelen.
Onder meer zorgen over de financiële gesteldheid van Deutsche Bank domineerde de afgelopen handelsweek. Persbureau Bloomberg meldde zondagavond dat CEO John Cryan van Deutsche Bank en enkele hooggeplaatste vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Justitie voorlopig geen overeenstemming hebben bereikt over een schikking. De partijen blijven echter in gesprek. De Amerikaanse autoriteiten stelden Deutsche Bank een boete van 14 miljard dollar in het vooruitzicht vanwege de rol die de bank onder meer speelde bij de verkoop van rommelhypotheken. Later meldden media dat de kwestie zou worden geschikt voor 5,4 miljard dollar.
Vrijdag stond de handelsdag nog volledig in het teken van het Amerikaanse banenrapport. Uit de cijfers van het Amerikaans ministerie van arbeid bleek dat er in september 156.000 banen bij zijn gekomen, waarbij werd gerekend op een stijging van 170.000. "De banengroei was zwakker dan verwacht, maar de onderliggende details van het banenrapport waren sterk", aldus markanalist Chris Zaccarelli van Cornerstone Wealth. "Wat nog belangrijker is is dat de banengroei goed genoeg is voor de Federal Reserve (Fed) om de rente in december te verhogen, mits er iets erg gebeurt". Hoofdgraadmeter S&P 500 gaf 0,3 procent prijs. De vice-voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Stanley Fischer zei zondag tijdens een internationaal bankenseminar in Washington evenwel dat de huidige omstandigheden de Fed toestonden om "verder bewijs af te wachten" voor een renteverhoging wordt doorgevoerd.
De november-future voor een vat Amerikaanse ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,3 procent lager op 49,81 dollar. Op weekbasis resteerde echter een winst van 3,3 procent vanwege onder meer een daling van de Amerikaanse olievoorraden en in de nasleep van een bijeenkomst van OPEC-landen vorige week waarbij consensus werd bereikt om de productie licht te beperken, terwijl de details nog moeten worden uitgewerkt. Vanochtend daalde de Amerikaanse olieprijs in de Aziatische handel met een procent verder nadat de Russische minister van Energie vrijdagavond zei dat Rusland zich niet zal committeren aan een productiedeal met oliekartel OPEC. De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1182, na een stand van 1,1150 bij het sluiten van de markt in Amsterdam vrijdag.
In Azië waren vandaag de beurzen in Hong, Kong, Japan en Taiwan gesloten vanwege een feestdag. De beurs in Shanghai heropende juist zijn deuren na een week en klom ruim een procent. Chinese beleggers reageerden onder meer op de inkoopmanagersindexen voor de industrie en dienstensector die vorige week en dit weekend werden vrijgegeven en die wezen op groei. De beurs in Sydney koerste daarnaast nipt in het groen.
Voor vandaag is de macro-economische agenda vrijwel leeg.
Bedrijfsnieuws
Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, exclusief prijsvechter Transavia, 7,0 miljoen passagiers, een daling van 0,9 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer, gerekend naar omzet per kilometer, daalde afgelopen maand met 0,8 procent. De bezettingsgraad daalde met 1,1 procentpunt naar 85,7 procent, terwijl de capaciteit met 0,5 procent toenam. In totaal, dat wil zeggen inclusief Transavia, vervoerde Air France-KLM in augustus 8,5 miljoen passagiers, een stijging van 2,8 procent.
Slotstanden Wall Street
De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,3 procent lager, de Dow Jones index verloor 0,2 procent en de Nasdaq daalde 0,3 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
October 10, 2016 02:18 ET (06:18 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed